Pacienții asigurați vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar dacă doresc să ajungă la un anumit medic, în spitalele publice. Cum numeroși medici activează și la stat și la privat, nu ar mai fi, practic, nicio diferență între cele două sisteme, deci calitatea de asigurat nu mai pare, în această situație, un avantaj al pacientului.
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe, pentru pacienții asigurați, care doresc să fie consultați de un anumit medic în spital sau în ambulatoriu.
Măsura apare în Strategia Națională de Sănătate 2022-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției.
Concret, anumite servicii medicale, de la consultații până la intervenții chirurgicale, în unitățile sanitare publice, vor fi taxate suplimentar pentru pacienții asigurați, dacă aceștia doresc să își aleagă un anumit medic. Această măsură urmează să fie implementată începând din primul trimestru al anului 2026.
O altă măsură propusă este acordarea de stimulente pentru calitatea îngrijirilor și performanța lor, “integrate în modalitatea de plată a serviciilor și monitorizate prin sistemele de raportare digitală existente și dezvoltate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de către Ministerul Sănătății”.
Alte stimulente urmează să fie introduse pentru înrolarea medicilor de familie și a asistenților medicali comunitari în rețele teritoriale destinate managementului integrat al bolilor cronice, oferirea de servicii în mod integrat și îmbunătățirea coordonării îngrijirilor, inclusiv prin utilizarea managerului de caz și a navigatorului de pacienți.
După ce informația potrvit căreia pacientul asigurat va fi nevoit să plătească în plus pentru alegerea medicului, adică la fel ca la o unitate medicală privată, Ministerul Sănătății a venit, marți dimineața, cu precizări suplimentare, însă nu foarte clare.
“Referitor la informațiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea precizare: Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților. Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS. Finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.