Din Sălaj se trimit clienților din toată țara, de câțiva ani, sortimente de produse bio de top, 100% românești, din satele Țării Silvaniei, create din dragoste pentru natură și pentru animale, din grijă pentru sănătate, din respect pentru consumatori.

Acum, a sosit vremea ca ambiția asociaților care au pus bazele fermelor ecologice Silvania.Bio să ajungă la un alt nivel și să înființeze propria rețea de magazine.

Primul magazin cu produse bio – lapte ecologic de vacă, diverse sortimente de unt, brânzeturi fel de fel, carne de vită pentru diverse preparate, ulei de floarea soarelui și soia presate la rece – și-a deschis porțile direct la ferma ecologică de la ieșire din Crișeni, spre Mirșid.

Așa cum a declarat Dacian Badea, președintele Consiliului de Administrație, la inaugurarea magazinului din fermă, este un prim pas din programul ambițios de a furniza prin rețeaua proprie de magazine cele mai bune produse bio care provin din cea mai mare fermă ecologică din Transilvania. Al doilea magazin din rețea va fi deschis în 15 martie, la Zalău Value Center, urmând alte și alte magazine în toată țara, astfel încât produsele Silvania.Bio să fie duse cât mai aproape de clienți.

Dacian Badea, președintele Consiliului de Administrație al fermelor ecologice

”Ne dorim o lume mai bio, natură curată și oameni sănătoși, de aceea am ales să producem alimente sănătoase și am creat un lanț alimentar integrat – procesare, asociere și cooperare, în 15 ani de muncă. Sorin și Gheorghe Terheș sunt cei doi oameni care au pus bazele acestei companii, cei care ne-au încurajat, cei care au crezut cel mai mult, și le mulțumesc lor, familiilor noastre și celor peste 120 de angajați din spatele brandului. Am vrut să începem această dezvoltare pornind de aici, de acasă, din respect faţă de oamenii şi locurile care ne-au ajutat să ne ridicăm şi ne dorim să mergem mai apoi şi spre pieţele marilor oraşe, cu noi magazine”, a spus președintele Dacian Badea.

La inaugurarea primului magazin din rețea au fost prezenți asociații și conducerea companiei, președintele administrației județene – Dinu Iancu-Sălăjanu, primarii comunelor Crișeni și Mirșid – Călin Morar și Călin Bereschi, directorii APIA și Direcției Agricole Sălaj – Călin Perneș și Silviu Pop, președintele Camerei de Comerț și Industrie Sălaj – Paul Morar și reprezentanți ai partenerilor privați din cei 15 ani de activitate a Fermelor Ecologice SILVANIA Cooperativă Agricolă.

Au pornit de jos și sunt exemplu de reușită în agricultura ecologică

Acționar și director operațional, Sorin Terheș a făcut un scurt istoric al cooperativei agricole, o prezentare care ascunde în spatele ei multe ore de muncă, pasiune și suflet, dincolo de banii mulți necesari.

Silvania.Bio a pornit în 2008, prin compania Farmecolact, cu 50 de hectare de teren agricol cultivat, 30 de capete de animale și 5-6 angajați.

În 15 ani, Fermele Ecologice Silvania au crescut la 2.200 de hectare de teren cultivate, aproximativ 2.000 de capete de animale și peste 120 de angajați care muncesc zi de zi pentru hrană sănătoasă pe mesele românilor.

Ceea ce am concluzionat noi, acest brand a readus acasă și i-a unit pentru un efort comun pe copii iubitori din satele Sălajului care au ales să muncească și să evolueze aici. De la Hida, la Moiad și la Crișeni, sălăjeni autentici dau acum românilor carne, lapte, brânză, toate cu gustul copilăriei, pentru sănătate de la mic la mare.

”Din 2008 până acum, am produs peste 35 de milioane de litri de lapte, peste 3,5 milioane de litri de ulei. În 28 februarie 2023 s-au împlinit 1.000 de zile de șantier pentru construcția fermei de la Crișeni, unde avem o capacitate de depozitare pentru 10 mii de tone de cereale, 500 de capete de animale tineret bovine, un abator unde s-au sacrificat până acum peste 600 de capete de bovine, suprafața construită fiind de peste 12.000 de metri pătrați. Este un amplasament unic acum în România, iar în 5-10 ani va fi unic în Europa. Este o investiție de aproape 10 milioane de euro în total, jumătate prin finanțare AFIR, iar cealaltă jumătate, prin finanțare de la CEC Bank și de la acționari. Munca de echipă a dus ca un vis să devină realitate. Deschiderea acestui magazin este un pas important în legătura noastră cu consumatorul. Am trecut de la un producător de produse vrac la producător și procesator care pune pe masa românilor produse autentice, ecologice, și ne dorim dezvoltarea alături de consumatorii produselor noastre”, a spus Sorin Terheș.

Parteneriatul public-privat, imperios necesar. Șefii administrațiilor, mândri de investiție

Prezenți la inaugurarea magazinului de la fermă, Călin Morar, primarul comunei Crișeni, și Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean, au subliniat în discursurile lor importanța parteneriatului și a încrederii reciproce între administrațiile locale și județene și investitori. Ambii au lăudat investiția și au pus în prim plan importanța acesteia pentru comuna Crișeni, respectiv pentru județul Sălaj, mai ales că este un exemplu de reușită pentru agricultura locală.

”Azi îmi va fi tare ușor să vorbesc pentru că, în Dealul Crișeniului, șase familii au reușit să aducă ceva ce își dorește orice om de pe acest pământ. În această lume nebună, în care unii ne trimit spre gândaci, aici, la Crișeni, la fermele ecologice găsim produse ecologice, curate și sănătoase. Dacă ne gândim la noi, la copiii noștri, este uimitor. Vreau să-i felicit în numele meu personal pentru că acum câțiva ani de zile, când a venit prima dată Sorin Terheș la noi, în Primăria Crișeni, și mi-a spus ce vrea să facă și să ne întrebe dacă are sprijinul administrației locale, nu a fost ușor. Era acea reticență din partea tuturor: ce se va face, cum va fi. La ce s-a ajuns? Stau acum mărturie produsele din galantare! Vă felicit și vă doresc spor”, a spus primarul Călin Morar.

Președintele Consiliului Județean consideră investiția de la Silvania.Bio un model de reușită în afaceri, un exemplu pozitiv care sprijină promovarea județului Sălaj prin produsele pe care le oferă.

”Eu consider că este o sărbătoare pentru toți sălăjenii să vedem o investiție de succes realizată în județul Sălaj. Din partea mea și a sălăjenilor pe care-i reprezint, pot să aduc sincere felicitări și chiar mulțumiri pentru profesionalismul de care ați dat dovadă. Nu sunt lucruri scoase doar pentru a da frumos, ci e o bucurie pentru sălăjeni și o încărcare cu optimism să vedem că și noi, cei din Sălaj, putem avea afaceri de succes. Sunteți un exemplu pozitiv, o dovadă că oamenii care sunt profesioniști, prin studii și o aplecare corectă asupra unei afaceri, pot să aibă succes în raport cu orice afacere din Europa și din lume. De aceea cred că veți fi un exemplu pozitiv pentru cei care abordează această tematică a produselor bio, că puteți fi un catalizator pentru tot ceea ce poate oferi județul Sălaj prin specificul său, prin a fi parteneri cu dumneavoastră și a promova mai mult aceste produse și a colabora cu producători locali care vă pot sprijini. Sper să ajungeți și la această etapă, la care cred că v-ați și gândit, pentru că județul Sălaj are în specificul său creșterea animalelor. De aici, prin dumneavoastră, cred că este o șansă să ajungem mai sus. Ceea ce vă asigur e că veți avea întotdeauna sprijinul Consiliului Județean, atâta vreme cât voi fi acolo, și chiar și după mine, pentru că este un drum ireversibil în a ne aprecia parteneriatul administrație-antreprenoriat. Unul fără altul nu putem avea succes și cred că această polarizare a românilor trebuie să înceteze la un moment dat, că putem avea încredere unii în alții. Este importantă creșterea calității vieții, încurajarea tinerilor de a se stabili aici, în Sălaj. Cred că suntem într-un moment pozitiv, să fim optimiști, să colaborăm și să contribuim la creșterea județului Sălaj. Încă o dată, vă felicit”, a spus Dinu Iancu-Sălăjanu.

Silvania.Biomuncă din pasiune

Silvania.Bio și Bioforia reprezintă o gamă variată de produse bio, sălăjene, cu gust inconfundabil, provenite din mâinile muncite ale ardelenilor cu dragoste faţă de câmpul verde şi văcuţele blânde. Ei trudesc împreună în Ţara Silvaniei, în satele copilăriei lor, şi cred cu tărie în oamenii locului, în puterea de a reuşi acasă.

Și a reușit să-i țină acasă pe Sorin Terheș, pe Dacian Badea, Ghiță Terheș, cunoscut ca ”fost șef la Silcotub”, fondator, antreprenor și asociat în Silvania.Bio, cel care s-a implicat în afacerea de familie din anul 2010. Este cel care a transmis copiilor săi tot ceea ce a dobândit în management pe vremea când a lucrat la Silcotub.

Emoționat și mândru de realizările companiei, dar mai ales de copiii săi, Terheș a declarat că veriga lanțului de magazine este un pas evolutiv, având onoarea de tăia, în mod simbolic, panglica primului magazin de producător.

Pentru ca afacerea să fie dusă peste alte granițe economice, Consiliul de Administrație l-a numit recent director general pe Răzvan Iancău. Un bucureștean get-beget, născut din părinți ardeleni, care are misiunea de a dezvolta compania, de a deveni în scurt timp singurii producători din România cu un lanț integrat de magazine. Până în 2025, planul de afaceri presupune deschiderea a 20-25 de magazine și o cifră de afaceri de 44 de milioane de euro.