Au aparut voucherele de vacanta acordate anumitor categorii de bugetari, a aparut si piata neagra a acestora, un fenomen cunoscut de la aparitia programului Rabla, cand tichetele valorice obtinute din casarea unei masini se vindeau masiv pe site-urile de anunturi. Acum, beneficiarii de vouchere de vacanta care nu doresc sa le foloseasca le vand prin intermediul anunturilor de mica publicitate, la o valoare mai mica decat cea nominala, pentru a face rost de cash, scrie Mediafax, care constata ca tichetele, având o valoare totala de 1.450 de lei sunt scoase la vânzare cu 1.250 de lei pe site-urile de anunturi. Desi cei care le vand dau asigurari peste asigurari ca voucherele sunt transferabile si pot fi folosite de oricine, vanzare si utilizarea lor de catre altcineva decat titularul constituie o ilegalitate.

rn

Legislatia prevede ca bugetarii pot primi annual o indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevazute în bugetul de stat sau, dupa caz, în bugetele locale, alocate cu aceasta destinatie, iar beneficiarii care au primit vouchere de vacanta nominale sunt singurele persoane îndreptatite sa utilizeze voucherele de vacanta în perioada mentionata pe acestea si numai pentru achitarea unui pachet de servicii turistice in tara.
Legea interzice expres beneficiarului comercializarea voucherelor de vacanta, iar fapt constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Constituie, de asemenea, contraventie si se sanctioneaza cu amenda acceptarea de catre operatorul de turism a voucherelor de vacanta de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanta. (A.I.)