Daca monumentul reprezentativ pentru judetul Salaj va ajunge in finala proiectului Restaurare, castrul va beneficia de fonduri pentru restaurare
Televiziunea Romana a lansat incepand din 20 septembrie o campanie care are ca scop salvarea patrimoniului national, intitulata generic „Restaurare”. Parteneri in acest proiect sunt Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Oficiul National al Monumentelor Istorice si Fundatia Art Production.
Potrivit site-ului www.tvr.ro/restaurare, campania isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste distrugerile care au loc asupra patrimoniului construit, prin nepasare, lipsa de profesionalism sau din cauza unor afaceri imobiliare.
30 de cladiri monumente istorice (printre care si Complexul Arheologic de la Porolissum), selectate cu ajutorul Comisiei Nationale a Monumentelor, intra intr-o competitie in care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat.
„Ele apartin acum primariilor si consiliior locale (sau judetene) care doresc sa le integreze in circuitul public, iar campania TVR incearca sa le ajute.Timp de zece saptamani, in fiecare duminica, un film documentar va va prezenta cate trei monumente care trebuie restaurate. Dumneavoastra veti fi invitati sa votati unul din trei”, se mentioneaza pe site-ul televiziunii nationale.
Din cele 30 de cladiri, doar zece vor ajunge in finala care se va desfasura pe intai decembrie, iar telespectatorii vor alege monumentul care urmeaza sa fie restaurat. Tot pe intai decembrie se va organiza si un teledon pentru strangere de fonduri, care vor fi utilizate la reabilitarea obiectivului care va castiga.
Complexul de la Porolissum va intra in competitie in data de 8 noiembrie, de la ora 16,00, alaturi de Cetatea Medievala de la Oradea si Cetatea Aiud (judetul Alba). Fiecare monument va avea o cifra de ordine 1-2-3 pe care publicul o va folosi pentru a-si exprima optiunea fie apeland prin reteaua fixa, fie prin SMS pe reteaua de telefonie mobila.
Numar pentru reteaua Romtelecom: 0900-160-440 – cu tariful de: 0,95 euro (TVA inclus), iar la SMS-uri 1388 -cu valabilitate in toate retelele de telefonie mobila din tara – cu tariful de: 0,95 euro (TVA inclus).
Capitala Daciei Porolissensis
Porolissum este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din Romania. Porolissum este un toponim dacic, cu sensul de „loc de trecere”, „trecatoare”. Asezarea militara si civila ia fiinta inca din timpul lui Traian, in anul 106 e.n., ca un punct de legatura intre drumurile comerciale, si de aparare a trecerii principale dinspre Carpati spre Dacia Porolissensis. Sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca asezarea a beneficiat inca de la inceput de un plan urbanistic bine stabilit: drumuri realizate din dale de piatra, cladiri civile, un amfiteatru, temple, bai, apeducte, vaste necropole.
Votati Porolissum!
Articole
Parcarea etajată de la Grădinița 1 va putea fi utilizată de săptămâna viitoare
Primăria Municipiului Zalău anunță că lucrările de amenajare a parcării etajate din zona centrală – de lângă Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 – au fost finalizate. Recepția lucrărilor se va realiza în cursul săptămânii viitoare, după care va fi dată în folosință. ”Prin intermediul acestei parcări etajate numărul locurilor de parcare este suplimentat, principalele investiții realizate fiind: lucrări de asigurare a utilităților necesare funcționării obiectivului, realizare corp de clădire, finisaje interioare și exterioare, amenajări exterioare, lucrări…
Mai mult...PSD vrea reorganizarea teritorială a României
Partidul Social Democrat pregătește un plan de reorganizare teritorială a României. Informația, apărută inițial pe surse, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu, dar și de premierul Marcel Ciolacu. În interiorul partidului va funcționa un grup de lucru care va pregăti un proiect de lege în acest sens, în următoarele șase luni, acesta urmând să fie discutat apoi în coaliție și dezbătut în Parlament. Scopul reorganizării îl reprezintă, spun social-democrații, eficientizarea administrațiilor locale…
Mai mult...