Piesa de teatru “Verde Tăiat”, o producție a Asociației Pro-Teatru din Zalău ( “Verde Tăiat” , de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, scenografia Andreea Tecla – proiect co- finanțat de Administrația Fondului Cultural Național) este nominalizată la Gala premiilor UNITER, în secțiunea “Pariul Publicului”, la categoria Cel Mai Bun Spectacol.
Voturile dumneavoastră pot fi exprimate până în 19 iulie, accesând link-ul https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2021.
Alături de “Verde Tăiat”, în cadrul acestei categorii mai concurează spectacolele “Villa Dolorosa” ai celor de la Teatrul Național Târgu Mureș-Compania Liviu Rebreanu și “Inimă și alte preparate din carne”, susținut de echipa celor de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova.
Contactat de reporterul Graiul Sălajului, Darius Prodan, președintele Asociației Pro Teatru, ne-a povestit câte ceva despre această nominalizare importantă, pe care el o vede ca pe o “șansă”. L-am găsit muncind. Mai exact, descărca paleții de lemn care folosiți la viitoarea scenă, pe care vor juca artiștii ediției a 4-a a Festivalului de Teatru – Curtea Artiștilor.
R:-Cum vedeți această nominalizare a spectacolului “Verde Tăiat” , la categoria Cel Mai Bun Spectacol, din cadrul Galei Premiilor Uniter?
D. Prodan:-Eu cred că este o șansă, o confirmare de care aveam nevoie. De puține ori s-a întâmplat ca un spectacol de teatru independent să fie nominalizat la UNITER. Să ajungă un oraș fără teatru, atât de sus! Este vorba despre primul nostru spectacol, prima noastră producție, și este cu atât mai promițător. Această nominalizare ar trebuie să ridice un semnal și pentru autoritățile locale, să ne susțină mai mult pentru că jucăm în liga mare. Mai sus de atât, se poate doar premiul. Vom fi jurizați de către niște oameni de excepție, iar votarea este așa, mai mult să vedem noi, cât de tare place publicului, spectacolul nostru.
R:-Cât de mult prinde genul acesta de artă pe care o aduceți în fața publicului, în condițiile în care noua generație promovează în mediul online orice, mai puțin cultură?
D.Prodan:-Eu am o definiție proprie a ceea ce înseamnă cultura. Cultura înseamnă mult mai mult decât teatru…cultură înseamnă orice gen de muzică, de exemplu, un desen în graffiti, industriile educative, nu neapărat cultura elitistă, de clasă. În sine, aceasta are un rol educativ și este o metodă de exprimare.
R:-Unde ați susținut spectacolul ultima oară și pe când un viitor spectacol la Zalău?
D.Prodan:-Piesa a fost jucată în toată țara. De curând am jucat pe scenele din Baia Mare și Cluj-Napoca și suntem invitați peste tot, la evenimente culturale de gen. La Zalău, nu pot spune exact. Dar, referitor la viitoarele spectacole, vom anunța cât de curând deschiderea celei de-a 4-a ediții a Festivalului de Teatru Curtea Artiștilor, unde promitem surprize uimitoare, spectacole mai mult decât interesante, jucate de nume sonore ale scenei teatrale din România. Vă invităm cu drag, să stați pe aproape!
Anul acesta, pe 19 iulie, are loc Ediția a XXIX-a a Galei Premiilor UNITER. Evenimentul cultural va avea loc în sala mare a Teatrului Național ‘I.L.Caragiale” din București, începând cu ora 21:00, și va fi transmis în direct de postul public de televiziune, dar și pe site-ul și pe pagina de Facebook a UNITER. Uniunea Teatrală din România -UNITER- este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului.
Piesa de teatru “Verde tăiat” este inspirată de povestea pădurarului Liviu Pop, ucis în anul 2019, în Maramureș, de hoții de lemne. Pădurarul din cadrul Direcției Silvice Maramureș a fost împușcat mortal de către hoții de lemne, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.
Premiera piesei “Verde Tăiat” a avut loc anul trecut, în 2 octombrie, la Sala Transilvania din Zalău. Spectacolul a fost jucat apoi în orașe din toată țara, precum: Cluj-Napoca, Sibiu, București, Suceava, Târgu Mureș sau Baia Mare.