Si asigurare, si coplata!
Pentru serviciile medicale de care acum orice asigurat beneficiaza in mod gratuit, din toamna am putea fi nevoiti sa scoatem din buzunare sume variabile de bani. Conform unui proiect al Ministerului Sanatatii, o vizita la medicul de familie ar putea costa, de la 1 septembrie, 5 lei, in timp ce o consultatie la un medic specialist (pe baza de trimitere!) va necesita plata sumei de 10 lei. De asemenea, si internarea in spital va implica o taxa, in cuantum de 100 de lei pentru sapte zile petrecute acolo.
Scopul: mai putine internari
„Acest sistem de coplata a serviciilor medicale – ne-a explicat Andrei Barbu Todea, presedintele – director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate – nu a fost conceput neaparat pentru a aduce mai multi bani in sanatate, ci pentru a regla lucrurile care astazi nu sunt reglate”. Presedintele CJAS s-a referit, astfel, la faptul ca prea multi bolnavi se adreseaza, pentru orice afectiune medicala, direct spitalelor, sarind peste primele paliere, reprezentate de medicul de familie, respectiv peste medicul din ambulatoriul de specialitate. „De aceea sunt si sumele diferentiate”, a precizat Todea, subliniind ca prin „taxarea” mai accentuata a internarilor se urmareste, de fapt, descurajarea spitalizarii excesive, in conditiile in care serviciile medicale spitalicesti sunt cele mai scumpe.
Urgentele nu intra la coplata
Andrei Todea ne-a mai explicat ca acest sistem de coplata nu se va aplica tuturor bolnavilor, ci doar acelora care apeleaza la „servicii medicale la cerere”. Este vorba, astfel, despre investigatiile solicitate in mod expres de pacient, pe langa cele ce vor fi prevazute in protocoale specifice fiecarei afectiuni. „Daca discutam de apendicita, vom avea un ghid de practica, un ghid clinic in care vom sti foarte clar care sunt serviciile medicale pe care un bolnav le primeste in caz de apendicita. Evident, acestea vor fi sustinute integral de catre Casa de Asigurari. Daca bolnavul va dori ceva in plus, va interveni coplata” – a precizat, pentru presa centrala, Ion Bazac, ministrul sanatatii. Sistemul de coplata nu se aplica, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, cazurilor tratate prin Unitatile de Primire a Urgentelor sau celor internate prin aceste unitati.
Contributia nu se diminueaza
De precizat este si faptul ca, desi acest sistem va aduce cheltuieli suplimentare pentru pacienti (fie si la o simpla vizita la medicul de familie, care pana acum era gratuita), contributia lunara a fiecaruia la fondul de asigurari de sanatate nu va fi diminuata. Cat despre intrebarea daca sistemul sanitar romanesc este pregatit pentru aceasta coplata a serviciilor medicale, sunt voci care sustin ca… nici vorba. Coplata se aplica, spun aceelasi voci, si in alte tari, insa pe sisteme sanitare mult mai… sanatoase.
Vom plati de doua ori pentru sanatate
Articole
Anul Nou: manifest al speranței!
Dragi cititori, în curând intrăm pe făgașul noului an – seniorul 2025. Este clipa trasului de linie, a silogismelor finale și a propunerii de noi target-uri. Ce ne-a adus acest an în trecere și ce nu ne-a adus? Ce am fost pe cale să pierdem sau ce am pierdut? Ce ne dorim de la noul an? Am rezistat presiunii lumii secularizate și ne-am recunoscut propriile agonii și decadențe? Am căutat repere veritabile care să ne șlefuiască, care…
Mai mult...Familie cu casa arsă în toiul iernii. Pompierii s-au luptat cu focul aproape patru ore
În incendiul care a izbucnit luni dimineața la o casă de locuit în localitatea Șimișna au fost afectate acoperișul și mansarda, fiind arse o serie de bunuri din încăperi. Primarul Comunei Șimișna, Cristian Prodan, a făcut un apel public la toți cei care vor să sprijine familia greu încercată în prag de An Nou. ”Azi, 30 decembrie, a avut loc un incendiu la o casă de locuit din Șișna. Focul a distrus în totalitate acoperișul și mansarda.…
Mai mult...