Maestrul bucătar sălăjean Mircea Groza, arheolog culinar, expert la Asociația de Dezvoltare Intercomuitară ”Țara Silvaniei”, omul care nu mai are nevoie de nicio prezentare deoarece numele și originalitatea sa au depășit demult granițele țării, va fi cunoscut de acum și drept autorul celei mai bune cărți de gastronomie.

„Zămuri – supe, zupe şi năcreli”, carte în care Mircea Groza a cuprins 182 din cele aproximativ 400 de rețete culese de la bătrâni în aproape 50 de ani de când cutreieră satele din zonă, a fost desemnată Best Eastern Europe Book the World în cadrul premiilor Gourmand la Saudi Feast Food Festival din Riad.

Dincolo de valoarea inestimabilă a cuprinsului de care se vor bucura generații multe de aici înainte, trofeul acordat de cei mai mari profesioniști din cultura alimentară de pe cinci continente este o încununare a eforturilor de-o viață pentru tradiția, valorile, identitatea sălăjeană și chiar națională.

”Splendida lucrare despre cultura alimentară românească Zămuri a lui Mircea Groza a fost desemnată Best Eastern Europe Book the World în cadrul premiilor Gourmand la Saudi Feast Food Festival din Riad. Fondată în 1995 de Edouard Cointreau și cu 205 țări participante, Premiile Gourmand World Cookbook sunt singura competiție internațională pentru conținutul culturii alimentare. În fiecare an, ei onorează cele mai bune cărți, tipărite sau digitale, precum și televiziunea și rețelele sociale. Concursul este gratuit și deschis pentru toate limbile. Anul acesta, ceremonia de decernare a premiilor Gourmand a fost găzduită de Saudi Feast Food Festival, cel mai mare de acest gen din Orientul Mijlociu. Organizat de Comisia Saudită de Arte Culinare a Ministerului Culturii, Festivalul a adunat sute de mii de vizitatori și profesioniști din cultura alimentară din șaptezeci de țări, venite de pe cinci continente”, se arată în comunicatul oficial al evenimentului.

Volumul a văzut lumina tiparului în luna aprilie și poate fi găsit în librăriile Cărturești. Este o carte care prezintă într-o manieră cât se poate de originală gastronomia specifică Sălajului. Al doilea volum pe care Mircea Groza îl are în lucru este dedicat tocănurilor și topalelor.

Felicitări, maestre!