Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe vineri, 6 noiembrie, şi se încheie în 5 decembrie, la ora 7,00.

Alegerile sunt preconizate să aibă loc pe 6 decembrie, însă în data de 2 octombrie deputatul Adrian Dohotaru a depus la Senat un proiect de lege menit să amâne alegerile pe 14 martie 2020, proiectul având susținerea PSD.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor avea la dispoziție două zile, 5 și 6 decembrie, pentru a-și exprima opțiunea la alegerile generale, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23:59, dacă mai sunt alegători în secția de votare sau la rând, în afara localului de vot.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va desfășura în condiții speciale, la fel ca în cazul alegerilor locale din septembrie. Astfel, candidații trebuie să se limiteze la evenimente cu număr restrâns de participanți și să respecte regulile de protecție. Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, evenimentele din campania electorală desfășurate în spațiu închis sunt permise doar cu maximum 20 de persoane și doar în limita a două ore și maximum 50 de persoane în spațiu deschis. În cazul acțiunilor desfășurate pe stradă, grupurile nu trebuie să depășească șase participanți. Candidații și membrii echipelor de campanie trebuie să poarte în permanență mască de protecție, indiferent de eveniment. De asemenea, trebuie să își dezinfecteze mâinile înainte de distribuirea de materiale de campanie și să păstreze distanța de 1 metru între participanții la evenimente, inclusiv la acțiunile din ușă în ușă.

Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților, cu 329 de membri, și Senat, cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament.

Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).

În Sălaj, s-au înscris în competiția electorală 11 formațiuni sau alianțe politice, cu 38 de candidați pentru Senat și 56 de candidați pentru Camera Deputaților.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4, acesta fiind și cazul județului Sălaj.  

În ceea ce privește modul de distribuire a mandatelor, există liste depuse pentru 41 de județe, București și străinătate, fiecare județ reprezentând o circumscripție.

În prima fază, la nivel de circumscripție, se ia în calcul coeficientul electoral, care este total de voturi obținut de partidele și independenții care au trecut pragul electoral, împărțit la numărul de mandate din circumscripția respectivă. Se stabilește astfel câte mandate ia fiecare partid, iar toate resturile de voturi merg la repartiția națională, care este pasul următor.

În a doua fază, se calculează din nou un coeficient, de data aceasta național, pe aceeași logică. Toate resturile din circumscripții se adună și totalul se împarte la numărul de mandate rămase. Calculele se fac rotunjind în jos. În functie de rezultate, mandatele se impart pe circumscripții.