Vin vești proaste pentru români de la Ministerul Sănătății. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că în lunile martie și aprilie este posibil să avem din nou o creștere a numărului de cazuri de infecție cu Covid-19 în spitale din cauza tulpinilor noi care încep să facă ravagii în România.

Sunt experți care spun că valul trei al pandemiei își va face simțită prezența în țara noastră, în această perioadă. Îngrijorător este faptul că tulpina din Marea Britanie, din cauza periculozității sale, se poate transmite foarte ușor la copii.

“Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca peste o perioadă să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principiu e cea care vizează copiii, are o rată mai mare de contagiozitate la această categorie, deci automat avem deja inclusă grija din punctul acesta de vedere” , a declarat secretarul de stat.

Ministerul Sănătății anunță că se pregătește intens în acest sens și dă asigurări că are un plan de rezervă pentru o eventuală nouă creștere a infecțiilor. Oficialii au în vedere reorganizarea sistemului spitalelor Covid și nonCovid.

În prezent, sistemul se axează pe îngrijirea pacienților cu Covid, având drept rezultat scăderea numărului de cazuri de infectări. În acest context, medicul Andreea Moldovan spune că tot ceea ce vede și aude la știri în legătură cu petrecerile și aglomerațiile de oameni de pe pârtiile de schi i se pare “absolut incredibil”. Secretarul de stat critică “petrecăreții” și se declară siderată de lipsa de responsabilitate a acestora.

“Ar fi fost de așteptat ca într-un an de zile de pandemie, în care au fost mulți oameni care s-au îmbolnăvit și, din păcate, au fost și oameni care au murit, să știm să fim mai înțelepți. Problema este în egală măsură și a celor care organizează astfel de întâlniri și petreceri, dar și a celor care acceptă să participe, pentru că se expun inutil unor riscuri” ,a conchis oficialul.

Potrivit datelor oficiale, în România au fost confirmate până la finele săptămânii trecute 136 de cazuri de infectare cu SarSCov2-noua variantă UK, linia genetică B.1.1.7.

Cazurile confirmate sunt în București (80 de cazuri), județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (5 cazuri), județul Suceava (5 cazuri), județul Botoșani (4 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (2 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri) și în județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila și Bihor câte 1 caz.

Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Noua tulpină identificată în Marea Britanie a apărut în septembrie 2020 și s-a constat că are o infecțiozitate cu 70 la sută mai crescută. Din cauza mobilității oamenilor, inclusiv a transporturilor aeriene, variantele de coronavirus se pot deplasa în oricare colț al lumii. Pentru a limita numărul de mutații ale virusului și numărul de infectări, populația trebuie să se vaccineze. În acest fel, prin respectarea măsurilor sanitare și a strategiei de vaccinare, evoluția pandemiei poate fi controlată, pentru ca infecțiile să se mențină la un nivel cât mai scăzut.