Vești proaste pentru sutele de salajeni care au acasa o firma, fie ea cabinet medical, frizerie, magazin, birou etc. De la anul viitor vor plati impozite pe proprietate și de pâna la 20 de ori mai mari, ca așa vrea noul Cod Fiscal.
Se cuvine sa facem totuși câteva precizari. Din anul 2016 impozitul pe cladire va fi cel mai împovarator bir. Locuințele în care este declarat și sediul social al unei firme vor plati impozitul obișnuit la fel ca vecinii fara firme doar daca nu desfașoara acolo activitați economice și nu deconteaza întreținerea sau facturile la utilitați pe firma. “n caz contrar, proprietarul va achita un impozit de pâna la 20 de ori mai mare, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, publicate de Ministerul Finanțelor.
Cu alte cuvinte, locuințele vor fi taxate în funcție de destinație (pentru locuit sau în scop comercial) și nu în funcție de statutul pe care-l au (de persoana fizica sau juridica). De exemplu, pentru un apartament de 50 de metri patrați, la ora actuala, fie ca e ocupat de o familie, fie ca e ocupaty de o frizerie, statului îi revine cam 116 lei, daca spațiul este înregistrat pe persoana fizica. De anul viitor, frizeria va plati un impozit și de 2.000 de lei, pentru ca spațiul este utilizat în scop comercial.
Asta nu este singura schimbare. Și etajele unei case vor fi impozitate separat. “n prezent, pentru o casa de 200 de metri patrați la marginea unui oraș, cu spațiu de locuit la etaj și magazin la parter, impozitul este în jur de 430 de lei. Dupa noile metode de calcul, pentru etajul folosit se aplica o cota de 0,1 la suta, ceea ce înseamna ca impozitul este de 215 lei, stop_coloana iar pentru parterul folosit în scop comercial situația este mai complicata. Daca exista un raport de evaluare a cladirii efectuat în ultimii cinci ani, impozitul este de 1 la suta, adica aproape de 1.200 de lei. Daca însa nu exista o astfel de evaluare, crește valoarea impozabila, iar cota de impozit urca la doi la suta, așa ca impozitul pe magazin crește de vreo șapte ori, ajungându-se la 7.000 de lei.
O alta prevedere importanta din Codul fiscal este ca micile pensiuni, baruri, restaurante, pizzerii ale caror venituri anuale nu depașesc 100.000 de euro au fost excluse din categoria firmelor care pot plati impozitul forfetar începând cu anul viitor. Ele vor fi taxate anual cu 3 la suta din venit daca nu au angajați declarați sau cu 1 – 2 la suta, în funcție de numarul salariaților.
Se anunța vremuri grele pentru toți proprietarii de case și terenuri. De la anul vom fi obligați sa platim impozit și pentru terenul ocupat de construcții, nu numai pentru curtea casei.
Darile catre stat vor fi indexate o data la trei ani, în funcție de inflație, dar nu de catre Guvern, ca în prezent, ci direct de catre primarii, care le vor putea crește cu pâna la 50 la suta.