Fenomenul cazurilor de plagiat din rândul demnitarilor, semnalate adesea de presă, a determinat autoritățile să ia atitudine. Primul semnal vine din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a decis ca toate universitățile care au acordat titluri de doctor, după anul 1990, să verifice lucrările de doctorat care se află la baza acordării titlului. Acțiunea este bătută în cuie, iar finanțarea pentru acest lucru va fi acordată dintr-un fond pentru situații speciale, al ministerului Educației.
“Solicit universităților în care s-au susținut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susținute în aceste universități. Fiecare să-și analizeze propriile teze, să-și asume răspunderea și să declare, sub semnătură, că au fost analizate și că sunt sau nu sunt situații neconforme rezultate în urma acestei analize. În acest sens, ministerul Educației va acorda și o finanțare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susținute în fiecare din universități. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educație, și mă refer aici la învățământul superior, nivel doctoral”, a declarat ministrul Cîmpeanu într-o conferință de presă.
Realizarea acestei strategii de prevenire și combatere a plagiatului urmează să înceapă din această toamnă, pentru că acest fenomen rușinos afectează extrem de mult imaginea sistemului românesc de educație.
În ultimii 31 ani, la nivel național s-au acordat 77.111 de titluri de doctor, mai mult de jumătate dintre ele fiind eliberate de universitățile din Cluj-Napoca, București și Iași. Această acțiune nu aduce niciun fel de modificare în Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare(CNATDCU).
“Punctul de vedere al Ministerului Educației este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare și Funcționare CNATDCU, nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate și ținem cont de ele, acesta fiind de altfel și rolul unui proces de consultare. Atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”, a adăugat ministrul.
Măsura vine după ce, în țara noastră, pe parcursul mai multor ani, au fost o serie de scandaluri legate de lucrările de doctorat în cazul cărora s-au sesizat plagiate, cu precădere fiind vorba de oameni cu funcții mari în stat. Cu toții cunoaștem cazurile fostului premier, Victor Ponta, sau al generalului Gabriel Oprea.
Suspiciunile de plagiat vor fi eliminate, așadar, prin acest proces de analiză, iar adevărații intelectuali, cei cu lucrări originale, vor fi scoși la lumină, iar ceilalți vor fi dați în vileag, spre a descuraja această practică pe viitor.
Acest putregai specific democrației trebuie tăiat din rădăcină, cauza este plata titlului de doctor !
Dar știți că Lucian Bode a interzis publicarea tezei sale, contravenind dispozițiilor legale, blocînd astfel accesul publicului avid de știință la o operă de „o inestimabilă valoare teoretică și practică”?
Cît îl privește pe ministrul Cîmpeanu, el este apărătorul plagiatului lui Ponta. Și a refuzat publicarea listei proprii de lucrări, uzanță generală pentru orice universitar.
Oare de aia nu isi publica Bode teza de doctorat?