Istorie si sperante
Pana la Culmea Prasnelului se intinde hotarul comunei Letca, ocupand o mare parte din podisul Purcaret-Boiu Mare si din culoarul Somesului. Satele sunt opt la numar; Letca, resedinta de comuna, Lemniu, Cuciulat, Cozla, Purcaret, Soimuseni, Toplita si Valisoara si se intind pe o suprafata de 60,5 kilometri patrati. Cu toate ca dovezi ale existentei umane in zona exista inca din paleolitic, localitatea Letca este atestata documentar doar in 1405 sub denumirea de Letka. Si satele Cozla, Cuciulat, Lemniu sunt atestate documentar tot din acel an. In jur de 2200 de suflete isi duc traiul, mai dulce sau mai amar, pe aceste plaiuri. Multi spera ca odata cu intrarea Romaniei in marea familie europeana, conditiile de viata se vor mai ajusta. Vor avea si ei apa in casa, drumuri asfaltate, scoli ca lumea, camine culturale etc. De fapt, astfel de investitii s-au realizat intr-o oarecare masura. In cele ce urmeaza, vom discuta despre initiativele edilului numarul unu al comunei, dl. Petru Cozma, initiative care au fost, care sunt pe…rol si bineinteles care se vor contura in cei trei ani ce au mai ramas din cea de a doua legislatura de primar.
Castigi greu increderea semenilor, dar mai greu e s-o pastrezi
Chiar daca Petru Cozma, primarul comunei Letca, nu este de prin partile locului, comunitatea l-a acceptat ca pe unul de al ei, i-a apreciat spiritul gospodaresc, harnicia, omenia. Altfel spus, a reusit sa castige increderea oamenilor. „De fapt, spune cu modestie primarul Cozma, nu-i chiar greu sa castigi increderea oamenilor, mai greu e sa pastrezi, prin ceea ce faci, aceasta incredere, acest bun de mare pret”. Se vede ca deocamdata edilul a reusit sa pastreze increderea obstei. Dovada sta si faptul ca electoratul i-a acordat votul si pentru cea de a doua legislatura. Chiar daca in urma cu cinci ani nu se stiau prea multe despre fondurile europene, primarul Cozma, cu bani de la bugetul local si de la guvern a reusit sa realizeze unele obiective care nu sufereau prea multa amanare. De pilda, drumul comunal spre satul Purcaret, devenise aproape impracticabil datorita torentilor. Cu piatra si balast din unitati locale drumul a fost reabilitat pe o distanta de trei kilometri. Si nu oricum. E neted ca-n palma. Reteaua de apa potabila a fost si ea extinsa in satele Letca, Toplita si Lemniu. Cladirea Scolii gimnaziale din Letca a fost refacuta integral (recompartimentare, schimbare acoperis, grupuri sanitare interioare, cu schimbarea instalatiilor electrice si a mobilierului, inlocuirea tamplariei clasice geamuri si usi din termopan, dotarea imobilului cu centrala termica automata pe gaz). Si fiindca veni vorba despre scoala, primarul Cozma, cu satisfactie imi spune ca la 1 iunie a.c., unitatea de invatamant a fost dotata cu un microbuz nou pentru transportul copiilor. Era foarte necesar pentru ca satele comunei sunt dispersate, microbuzul efectuand zilnic 100 de kilometri.
Viitorul are usile deschise
Timp indelungat, consiliul local si primarul comunei Letca au elaborat strategia de dezvoltare a comunei in cadrul Asociatiei de Dezvotare Intercomunitara (ADI) „Valea Somesului”, pana in 2013. Proiectele depuse de cele noua comune, componente ale asociatiei au devenit eligibile. Comuna Letca a depus 31 de proiecte pentru Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Un prim proiect integrat are in vedere obiective din infrastructura: alimentarea cu apa a satului Soimuseni, asfaltarea drumului comunal DC 26 din Letca (primarie-cariera) pe o distanta de 1,8 kilometri, sistem de canalizare in Letca si Lemniu, modernizarea sediului primariei si a Caminului cultural din Letca. O firma olandeza este interesata de crearea unui grup energetic eolian in hotarul satului Soimuseni. S-au facut anumite demersuri in acest sens. Un proiect al primarului de Letca pe care il tine docamdata in secret, are ca obiectiv obtinerea energiei electrice prin microhidrocentrale. Dar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Cum Letca este unitatea teritorial administrativa cu cele mai multe biserici bine conservate, declarate monumente istorice din judetul Salaj, recent, Ministerul Culturii si Cultelor a aprobat finantarea pentru restaurarea bisericilor „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Letca si din Toplita, ambele datand din secolul al XVII-lea. O piatra care i-a stat mereu pe suflet prim edilului de Letca au fost paraiele din sat. De cate ori o ploaie mai acatari se abatea asupra satului, paraiele navaleau pe ulite si in gradinile oamenilor. Prin Fondul Global de Mediu, Primaria din Letca, dupa ce a depus proiectul de rigoare, a reusit sa obtina 800.000 de euro pentru indiguirea paraielor aducatoare de prapad.
Turism, cultura
Obiectivele turistice care se afla pe raza comunei Letca sunt atat naturale cat si de origine antropica. Somesul este un adevarat paradis pentru pescarii amatori. Punerea in valoare a cadrului natural si atragerea lui in circuitul turistic este unul dintre proiectele depuse de primarie, pentru finantari nerambursabile. Un alt proiect se refera la atragerea in circuitul turistic a Pesterii de la Cuciulat unde se afla conservate picturi rupestre cu o vechime de peste 12.000 de ani, precum si a altor doua pesteri din Letca si Purcaret.Nici cele sapte monumente istorice (biserici din lemn) nu au fost puse asa cum se cuvine in circuitul turistic. Urmeaza. Pe taram cultural au devenit eligibile proiectele depuse pentru Casa memoriala „Vasile Avram” si Casa memoriala Paul Augustin Delaletca. Primul , filosof si scriitor s-a nascut in satul Lemniu. Paul Augustin a scris cartea de povestiri „Intre Somes si Siret” publicata la editura Minerva. Amenajarea unui muzeu al satului este un vis al primarului de Letca, vis care pana in 2013 va prinde conturul realitatii. In viziunea edilului Cozma, manifestarile sarbatoresti gen „fiii satului” vor fi organizate in fiecare localitate in asa fel incat ele sa coincida cu hramul bisericii din acel sat.
Fara sanatate, nu-i nimic
Grija primarului Petru Cozma pentru sanatatea semenilor sai se situeaza pe locul binemeritat in preocuparile edilitare. Daca pana in urma cu 3-4 ani, dupa pensionarea doctorului Turcu, Letca avea si nu avea medic la centru de comuna, astazi este asistenta medicala permanenta, asigurata de dr. Mihaela Narcisa Bora. Ba mai mult, din initiativa primarului, o parte din dispensarul uman a fost destinata pentru amenajarea unui cabinet stomatologic. Medicul stomatolog Gelu Cozma a dotat cabinetul cu aparatura performanta si se pare ca este priceput, de vreme ce la cabinetul sau se prezinta pacienti din Dej, din Jibou, din Ileanda.
Despre alte cateva proiecte din cele 31 depuse prin FEADR de Primaria Letca, despre initiativele si visele primarului Petru Cozma vom mai reveni in numerele viitoare ale ziarului nostru.
Viitorul comunei Letca depinde si de cele 31 de proiecte
Articole
Accident cu o victimă la Jibou
Marți, 14 ianuarie, în jurul orei 10.30, o femeie de 55 de ani din Jibou a fost rănită și transportată la spital pentru îngrijiri medicale, fiind victima unui accident rutier. Din verificările polițiștilor a reieșit că femeia conducea un autoturism și a efectuat o manevră de schimbare a direcției de spre stânga. A intrat în coliziune cu un alt autoturism condus de un tânăr de 23 de ani care intrase în depășire. În urma impactului, femeia de…
Mai mult...Ne ia sau nu ANAF 10% din banii pe care-i avem în conturile bancare?
Încă din luna decembrie a anului trecut, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora, începând din acest an, ANAF va lua 10 la sută din banii pe care-i au românii în conturile bancare, drept contribuție la sănătate. Fiscul dezminte însă categoric informațiile vehiculate „Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de…
Mai mult...