Composesoratul Plopis concesioneaza 5 ha de teren unei firme din Cluj pentru deschiderea unei cariere de balast. Materialul ar putea fi utilizat la constructia autostrazii Transilvania. Zilele trecute, localnicii s-au opus acestor demersuri pe motiv ca vor fi afectate casele si drumurile de transportul de mare tonaj, precum si panza freatica (de excavatii), mediul (de praf). Pana una-alta, se pare ca situatia juridica a composesoratului inca nu este clara. Sunt voci care sustin ca instanta nu a validat terenul.
Scantei la dezbaterea de mediu
In cursul Saptamanii Patimilor, la Plopis a avut loc dezbaterea publica pentru obtinerea acordului de mediu in favoarea deschiderii unei cariere de balast. Dupa cum ne-a informat primarul comunei, dl. Nicolae Criste, la intrunire au participat 30 de locuitori. „Majoritatea lor s-au declarat impotriva deschiderii balastierei si acordului de mediu, pe motiv ca exploatarea balastului, de pe dealul Cles (Plopis) ar afecta panza freatica din care 90 de gospodarii sunt alimentate cu apa potabila. Locuitorii din aceasta zona au realizat, in 1984, aductiunea de apa din banii lor. Pe de alta parte, drumurile publice si cele comunale ar putea fi afectate de transport, cum de altfel ar fi si structura caselor adiacente drumurilor. S-a afirmat ca reprezentantii firmei interesate, AgerTrans Cluj, sunt dispusi sa evite zona locuibila. Vor amenaja un drum spre DJ110E, unde insa va fi nevoie sa construiasca un pod peste Valea Mare. Ma indoiesc ca vor face si drum si pod”. Prim-edilul din Plopis a mai adaugat, referitor la pozitia reprezentantilor de la Mediu, ca acestia „vor lua zilele urmatoare o decizie, dupa ce vor analiza ceea ce s-a discutat aici”. In replica, reprezentantul composesoratului, dl. Nicolae Pop, responsabil cu probleme silvice si de pasune, si in acelasi timp, viceprimar al comunei, sustine ca ^domnii de la Mediu au intocmit un proces verbal cu obiectiile ridicate la sedinta (referitoare la praf, zgomot, deranj, drumuri) pentru care se asteapta in scris propunerile de remediere de la firma solicitanta. Desigur ca oamenii din sat au parerile impartite, unii sunt pro, altii contra. Dezbaterea publica nu s-a putut derula in mod civilizat pentru ca au participat doar opozanti. Cei care au fost prezenti nu erau membri composesori”.
„Nu sunt probleme”
Primarul comunei ne-a spus ca „oamenii (membrii composesori) nu au fost consultati in vederea concesionarii terenului respectiv. In schimb, domnul Pop a subliniat ca deschiderea carierei nu ridica probleme la Plopis. „Nu sunt probleme. Membrii composesoratului au fost consultati in vederea concesionarii suprafetei de 3 ha (cu doua mai putin decat stia primarul – n.a.). Chiar avem procesul verbal ca am stat de vorba cu oamenii. Cred ca sunt jumatate plus unu, pentru ca altfel, nu se punea in discutie deschiderea balastierei”. Mai mult, a precizat dl. Pop, in zona respectiva nu avem fantani, terenul nu e productiv. Apele care alimenteaza satul sunt pe Valea lui Sor, precum si in gradini private. Iar izvorul de la care se alimenteaza cu apa cele 100 de persoane este situat mai sus de viitoarea exploatatie.
Composesoratul, in afara legii?
Desi s-a ajuns destul de departe cu demersurile, respectiv s-a batut in cuie concesionarea si s-a organizat sedinta pentru obtinerea acordului de mediu, situatia juridica a composesoratului nu pare a fi inca limpede. Cel putin asa sustine primarul Nicolae Criste. Domnia sa a afirmat: „composesoratul a fost validat initial pentru 5 ha de pasune, dar in 2007 hotararea comisiei judetene de fond funciar a fost atacata in instanta pentru ca aceasta suprafata sa fie validata ca teren forestier. Pana in 1962, suprafetele respective de pe dealul Cles figurau in acte ca „padure”. Deocamdata, pana cand instanta nu se va pronunta, nu avem proprietari, nu exista titlu de proprietate, nici punere in posesie. Deschiderea balastierei, care inca nu are temei legal, a conchis dl. Nicolae Criste, este o decizie ce afecteaza si comunitatea, iar primaria si consiliul local nu au fost consultate in acest sens”. In replica, dl. Pop a mentionat ca, de fapt, „composesoratul nu este in litigiu. Nu suntem in instanta. S-a primit decizie de validare a suprafetei respective. Noi am cerut intr-adevar padure, dar comisia judeteana a schimbat destinatia din teren forestier, in pasune”. Cat priveste consultarea consiliului local, dl. Pop a admis ca ^nu cunoaste oficial parerea membrilor CL. Aceste demersuri nu au nici o treaba cu primaria. Nu am considerat necesar sa emitem o hotarare de CL pentru deschiderea balastierei”.
De fapt, unde e castigul?
Deschiderea balastierei, a fost de parere reprezentanul composesoratului de la Plopis, „a fost bine inteleasa de locuitori. Inainte de toate, cand am stat la masa tratativelor cu reprezentantii firmei am pus conditia ca transportul de mare tonaj sa se efectueze pe drum privat, la o distanta de 300 m de localitate. Apoi, asa cum au promis, vor avea loc de munca 25 de persoane din sat”. Totodata, a recunoscut viceprimarul, pentru cele „3 ha de teren, vom primi anual 500 de milioane lei vechi. Concesionarea este pe o perioada de 20 de ani. Banii vor intra in contul composesoratului si vor fi utilizati in interesul comunitatii, pentru aductiune de apa, pentru pasune”.