Serviciile medicale in cazul victimelor agresiunilor ori ale accidentelor in care victima nu este in culpa, vor cadea in sarcina Statului.
Spitalele nu vor mai putea sa incerce sa recupereze cheltuielile medicale de la victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor necunoscut, intrucat Legea sanatatii va cuprinde expres aceasta interdictie. Deputatii vot da curand votul decisiv pe o modificare in acest sens a legii, in scopul reducerii abuzurilor facute de spitale contra victimelor care nu cunosc beneficiul recunoscut de lege.
Dupa ce a primit anul trecut votul senatorilor, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, se apropie acum de votul decizional in Camera Deputatilor. Dupa votul lor, proiectul mai are nevoie si de aprobarea sefului statului ca sa se aplice.
Cheltuielile medicale pricinuite de agresiunile sau accidentele cu autor neidentificat nu vor mai fi puse de spitale in sarcina victimelor – asta prevede proiectul de fata. In plus fata de textul senatorilor, deputatii au mai propus un amendament prin care sa fie clar stabilit ca aceste cheltuieli se vor recupera din decontare de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Legea sanatatii nu cuprinde acum o referire expresa cu privire la aceste cheltuieli, iar victimele sunt puse adesea sa plateasca, arata initiatorii proiectului. Asta, desi Inalta Curte a dat relativ recent o decizie fix pe acest subiect si care lamureste faptul ca nu pot fi puse in seama victimei cheltuielile medicale necesare in urma vatamarii aduse prin fapta unei persoane a carei identitate nu este cunoscuta.
In practica, arata initiatorii, victimele, care nu vor sa ajunga sa poarte un proces cu spitalul, cedeaza presiunilor si platesc cheltuielile pe care, in mod normal, spitalele trebuie sa le recupereze de la autorii agresiunilor sau accidentelor. In situatiile in care autorii nu sunt descoperiti, spitalul este cu atat mai interesat sa recupereze cumva banii, iar victima infractiunii este adesea somata sa achite ceea ce nu i se cuvine.
"Astfel, constrangerea victimei la plata daunelor prin amenintarea cu un proces, in cazurile in care nu exista nicio circumstanta care sa indice culpa victimei, constituie un abuz. Serviciile medicale in cazul victimelor agresiunilor ori ale accidentelor in care victima nu este in culpa sunt si trebuie sa fie suportate de stat", precizeaza initiatorii proiectului de lege.
Victimele accidentelor cu autor necunoscut scapa de plata cheltuielilor medicale. Proiect
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...