Tigarile si produsele din alcool se vor scumpi din prima zi a lunii aprilie, ca urmare a majorarii accizelor. Potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, acciza la mia de tigarete va fi mai mare cu 7 euro, la produsele alcoolice fermentate si sigilate, va creste cu 11 euro/hectolitru, in timp ce la restul bauturilor alcoolice majorarea operata sa fie de 13,96 euro/hectolitru. De la 1 septembrie, accizele la tutun vor suferi o noua modificare, tot de 7 euro la mia de tigarete, astfel ca, un pachet care costa in prezent 5,90 de lei, va putea fi cumparat cu 7,40 de lei.
Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa devanseze calendarul convenit cu Uniunea Europeana privind accizele la tutun si alcool, si sa aduca aceste taxe inca din acest an la nivelul prevazut pentru 2010. In opinia producatorilor de tigarete, aceasta masura va atrage scumpiri de circa 50% ale produselor din tutun si cresterea contrabandei, de la 18%, la 30% din piata. „Veniturile la bugetul de stat ar putea chiar sa se reduca, ca urmare a scaderii volumului de vanzari legale, in favoarea produselor de contrabanda”, precizeaza reprezentantii companiilor British American Tobacco si Japan Tobacco International intr-un comunicat de presa.
Vicii mai scumpe
Articole
Cât impozit ne ia statul pentru dividende
Anul 2025 a adus modificări în ceea ce privește impozitarea veniturilor din dividende, distribuite după data de 1 ianuarie. Astfel, se modifică cota de impozit pe veniturile din dividende de la 8% la 10% pentru: dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română; dividendele plătite de o persoană juridică persoanelor fizice, inclusiv câștigul obținut de acestea ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament…
Mai mult...Coduri CAEN noi pentru toate firmele. Termene, costuri, sancțiuni
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională. Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare. La nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului a fost stabilită procedura necesară pentru implementarea acestei actualizări, asigurându-se conformitatea cu noile reglementări. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este în conformitate cu Nomenclatorul…
Mai mult...