La Zalau se rezolva și problema spațiilor în care sa ne dormim somnul de veci. Pentru ca la începutul acestui an Zalaul constata ca nu mai sunt locuri în cimitir și ca acesta mai poate gazdui puțin peste 100 de morți. Iar administrația Capîlnașiu ne-a bagat în sperieți ca n-o sa mai avem unde dormi veșnic, iar pe locuitorii din Dealu Morii i-a bagat în boala cu planuruile de a le trânti un cimitir în mijlocul cartierului.

Noua administrație rezultata din alegerile din 5 iunie, condusa de Ionel Ciunt, promite ca locurile de veci din cimitirul Zalaului vor fi suplimentate cu aproximativ 3.000. Asta luând în calcul ca se vor obține doua hectare de teren, așa cum ne-a dat de înțeles viceprimarul Fazakas Nicolae, cel care se ocupa de problema extinderii cimitirului, și ca pe fiecare hectar vor încapea 1.500 de locuri de veci. Varianta extinderii cimitirului ne-a fost prezentata ieri de primarul Zalaului, Ionel Ciunt, însa viceprimarul Fazakas Nicolae este cel caruia i-au fost puse hațurile în mâna în acest caz.

Nu se mai fac rezervari în cimitir

Viceprimarul Nicolae Fazakas ne-a detaliat ieri ca pâna acum au avut loc trei întâlniri cu factorii implicați în extiderea cimitirului existent. În primul rând, trebuie un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care va fi definitivat pâna în 16 ianuarie 2017. Viceprimarul mai spune ca extinderea va ajunge doar pâna la coama dealului din partea de rasarit. Nu se va trece peste deal. Exista o porțiune de padure care va trebui defrișata. Totodata, s-au facut demersuri pentru achiziționarea unor terenuri de la persoane fizice. Cum legea nr. 102 s-a modificat în sensul ca de la gardul cimitirului și pâna la prima casa trebuie sa fie o distanța de 100 de metri, și nu de 50 de metri cum era pâna acum, cimitirul nu se poate extinde pe o suprafața mai mare de doua hectare. Dar pâna va intra în folosința morților noul spațiu de cimitir, primarul Ionel Ciunt a dat dispoziție ca nici o persoana sa nu-și mai poata rezerva loc de veci. Locul de veci va fi atribuit doar pe baza certificatului de deces.
Și totuși, extinderea nu este un plan pe termen lung, ne mai explica Fazakas. Primaria va cauta loc și pentru un nou cimitir. stop_coloana

15 ani de acum înainte, zalauanii vor avea unde sa poposeasca în drumul spre veșnicie

Deocamdata e bine ca avem unde ne îngropa morții. Dupa calculele noastre și dupa calculele primariei, noul spațiu se va umple de morminte în 15 ani.
DGADP Zalau a preluat administrarea Cimitirului Public în anul 2004. Din registrele preluate reiese ca doar din anul 1985 se ține evidența celor care pleaca spre locuri cu verdeața și fara suspine și fac o halta în cimitir. Din calculele deduse din cifre reiese ca media anuala a persoanelor din Zalau care “prefera” drumul spre veșnicie este de 200. Știm cu toții ca lucrurile nu stau chiar așa. Unii zalauani sunt înmormântați în cimitirele din satele de baștina. Apoi, se mai practica procesul de deshumare a osemintelor dupa șapte sau mai mulți ani de la deces. Dar, oricum am lua-o, extinderea care se face la Cimitirul Public ajunge 15 ani pentru accesul la eterna odihna.

S-a luat o piatra de pe sufletul locuitorilor din Dâmbul Morii

Locuitorii din noul cartier al Zalaului, Dâmbul Morii, pot rasufla ușurați. A picat PUZ-ul care prevedea amenajarea unui cimitir în cartierul lor. Amenajarea era conceputa în așa fel încât cortegiul funerar trecea pe la porțile cetațenilor, iar morții urmau sa fie așezați într-un teren mlaștinos, în gropi pe jumatate cu apa. Plus de asta, nu se respecta distanța de 100 de metri dintre cimitir și locuințele cetațenilor. Repetatele proteste ale locuitorilor din cartierul Dâmbul Morii nu i-a înduplecat pe mai marii primariei și nici pe consilieri. O țineau una și buna ca acolo-i locul ideal pentru cei care poposesc o clipa în drumul spre eternitate. Nu știu câți locuitori ai cartierului Dâmbul Morii i-au dat votul lui Ionel Ciunt, dar sunt convins ca la viitoarele alegeri îl vor vota și numai pentru faptul ca i-a scapat sa mai fie vecini cu morții.