Călin Alexandru Ponta este un tânăr sălăjean de etnie romă, în vârstă de 31 de ani, care demonstrează, în fiecare zi, că destinul, oricât ar fi de crunt, poate fi schimbat. A crescut fără părinți, prin orfelinate, dar a avut voință, a urmat o facultate, iar acum salvează vieți la Institutul Oncologic din Cluj Napoca.

Povestea lui de viață a fost prezentată, pe larg, de jurnaliștii de la cluj24.ro.

Călin Ponta s-a născut la Șimleu Silvaniei, în urmă cu 31 de ani, și a fost abandonat de părinți, crescând în centre de plasament.

După cum singur mărturisește, dacă nu ar fi avut voința și puterea să își schimbe destinul, ar fi ajuns pe străzi, delicvent, în închisoare, sau poate cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla ar fi fost să lucreze pe un șantier în construcții sau într-o fermă.

”Am locuit într-o casă de copii din Zalău, după care la una din Jibou. Am terminat 8 clase, după care am urmat o școală profesională în domeniul construcțiilor. Mi-am dorit să continui școala și am terminat și liceul, rută progresivă, și nu m-am lăsat până nu am absolvit 13 clase, în Zalău”, a povestit Călin pentru Cluj24.

Și-a dorit să urmeze o carieră de asistent medical după ce, internat fiind în copilărie la spitalul din Zalău, a văzut cum lucrează asistentele, cum au grijă de pacienți.

În ultimul an de liceu, a primit o ofertă de a urma o școală postliceală gratuită, pe profil de asistent medical, cu condiția să își ia Bacalaureatul.

”M-am înscris la post-liceală, dar personalul de acolo nu a avut încredere în mine că voi reuși. Am trecut, însă, la toate materiile. M-am pus pe învățat, în paralel învățam și pentru Bac. Primul am luat examenul de Română iar după 2 ani, în sesiunea din vară, l-am luat pe cel de Matematică, cu nota 5,15. Atât de tare m-am bucurat de nota asta, ca unul care a luat 10. Și apoi am luat și examenul la Chimie, parcă a scris pixul singur, așa de bine am știut”, povestește tânărul.

Practica a făcut-o la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

”Mi-a plăcut tot ce am învățat la școală de la început și tot de atunci am simțit că trebuie să ajut oamenii. Materia preferată a fost, fără îndoială, anatomia. Dacă nu iubești omul, nu ai ce să cauți în medicină, iar eu sunt făcut pentru așa ceva”, spune Călin Ponta.

În 2014 și-a luat Bacalaureatul și a absolvit postliceala. Anul următor, a dat examen la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, pe locurile speciale pentru romi.

”Am dat tot ce am putut la examen, nu a fost ușor. Am urmărit rezultatele până la ora 23, pe site-ul UMF. Nu m-am găsit nici la buget, nici la taxă, nici la cei respinși, până când am văzut că am fost admis pe lista specială, am candidat singur pe două locuri. Am intrat cu media 6,64 la Facultatea de Medicină, specialitatea Asistentă Medicală Generală. M-am bucurat că mi s-a îndeplinit visul de a deveni student”, își amintește Călin.

A absolvit facultatea în 2019, cu media de licență 7,50. Doar că nu a reușit să își găsească un loc de muncă în domeniu, deși spune că a dat concursuri la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

După ce a muncit 3 luni ca infirmier, s-a angajat ca agent de pază la o firmă în București și apoi la una similară din Zalău, pe un șantier al Autostrăzii Transilvania.

”Mi-am luat inima în dinți și în aprilie 2022 m-am înscris la concurs la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), să-mi încerc norocul. Am vrut să văd cum e una astfel de concurs la Cluj. Am dat întâi proba scrisă, iar după aceea am fost chemați de comisie la interviu, ca să nu mai venim a doua zi. La partea de interviu am avut o singură întrebare, ce știu despre glucoză, și am spus tot ce învățasem. Nu am știut ce am făcut la examen, dar după câteva zile, eram la Zalău, primesc un telefon de la IOCN prin care am fost anunțat că am luat postul de asistent medical. I-am zis doamnei care m-a sunat că nu cred până nu văd. Atunci a început lupta cu mine însumi. Ce să fac? Să merg la Cluj-Napoca, unde viața e mai scumpă și chiriile sunt mai mari? Sau să rămân la Zalău, ca agent de pază? Dar am decis să îmi urmez visul de a profesa ca asistent medical, astfel că, la finalul lunii aprilie, eram angajat la Institutul Oncologic, unde lucrez și în prezent”, povestește Călin Ponta, pentru cluj24.ro.

Călin a fost repartizat, inițial, pe Secția Hematologie la compartimentul Transfuzii, după care s-a transferat pe Secția Oncologie Pediatrică.

Și-a văzut prima oară mama abia în facultate

Abandonat de mic și crescut în centre de plasament, Călin Ponta a avut șansa să își întâlnească mama abia în anul 2 de facultate, fiind abordat pe o rețea de socializare.

”Eram curios să văd cine e mama mea care mi-a dat viață, cum arată. De tatăl meu nu știu nimic nici în ziua de astăzi. Prima oară am vorbit și am văzut-o pe mama pe telefon. Mi-a spus că îi pare rău că m-a lăsat, dar nu avea altă soluție. Am iertat-o, pentru că așa se spune și în Biblie. M-a întrebat dacă vreau să mă întâlnesc cu ea la Timișoara și am acceptat, eram student, aveam reducere pe tren. Mi-am luat bilet și am cumpărat cele mai scumpe flori pentru mama, eram în Gara Cluj-Napoca, gata să urc în tren, când m-a sunat că nu mai ajunge și să nu mai merg…”, povestește tânărul.

După câteva luni, mama sa l-a sunat din nou spunându-i că vrea să îi facă o vizită la Cluj, în căminul studențesc din campusul Observator.

”Am așteptat-o în gară. A ajuns și trenul ei și, pe peron, ne-am îmbrățișat, dar nu am simțit nimic. Nimic. Niciun sentiment că îmi țin mama în brațe. A fost mai mult o curiozitate din partea mea, să văd cine mi-a dat viață. A stat cu mine o noapte în cămin și am văzut că avea teancuri de bani, dar nu mi-a dat niciun leu. Dimineață am condus-o la gară și a plecat…Mai ținem din când în când legătura pe rețele de socializare, dar cam atât. Asta a fost întâlnirea cu mama”, a mai povestit Călin Ponta.

Sălăjeanul se declară mulțumit de ceea ce a realizat cu viața sa până acum și spune că a ajuns unde și-a dorit.

”Sunt fericit, merg cu drag la serviciu în fiecare zi. Este cel mai plăcut lucru din viață, să fii bucuros pentru ceea ce faci. Dumnezeu mi-a dat minte și m-a ajutat”, a conchis Călin.

sursa foto: cluj24.ro