Zece medici veterinari salajeni din cei 80 care se regasesc in Colegiul Medicilor veterinari din Salaj, au pornit aseara spre Bucuresti, pentru a se alatura colegilor lor din tara in protestul ce va avea loc azi impotriva modului in care sunt tratati de guvern.
Medicii veterinari din toata tara se aduna azi in Capitala pentru mitingul ce va avea loc de la ora 12.00 în Piata Victoriei, în fata cladirii Guvernului. Sunt asteptati in jur de 1.000 de medici veterinari la acest protest, care va fi precedat de o actiune de pichetare a sediului A.N.S.V.S.A, în intervalul orar 9.00-11.00.
Colegiul Medicilor Veterinari este o organizatie profesionala, înfiintata prin lege speciala si reprezinta interesele profesionale a peste 12.000 de membri.
Mitingul de protest doreste sa aduca în atentia factorilor cu rol decizional (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Guvernul României, Parlamentul României) problemele majore cu care se confrunta profesia, probleme care nu afecteaza doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sanatatea publica, spune manifestul pregatit de protestatari.
"În contextul legislativ actual, urmare a modificarilor aduse legislatiei specifice atât de Guvern cât si de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificila exercitarea profesiei de medic veterinar cu toata demnitatea si responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligati sa profeseze la limita malpraxis-ului, ne spune presedintele Colegiului Medicilor din Salaj, Dan Vulcu.
Medicii veterinari din toata tara, foarte multi si din Salaj, au mai protestat la Bucuresti anul acesta, in 26 martie, printre principalele revendicari fiind si majorarea tarifelor practicate de medicii veterinari, care stagneaza din 2013, in conditiile in care salariul minim pe economie a crescut constant, inflatia la fel, plus alte cheltuieli, iar efectivele de animale sunt in scadere, fapt ce le afecteaza grav veniturile.
Întrucât revendicarile medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost solutionate, ele sunt, în mare masura reluate si la acest nou miting, de azi.
Lista revendicarilor cuprinde:
modificarea, în regim de urgenta, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, si punerea ei în acord cu hotarârea Curtii de Justitie a Uniunii Europene; în caz contrar, sanatatea publica din România este într-un real pericol, în conditiile în care orice persoana poate deschide o farmacie veterinara si poate comercializa medicamente de uz veterinar, fara a fi necesara prezenta medicului veterinar, si orice persoana poate cumpara si administra animalelor medicamente si produse biologice de uz veterinar. Consecintele aplicarii prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât si exporturile de animale în tarile terte;
instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari si autoritatea veterinara de stat, respectarea perioadelor de executie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor si renegocierea tarifelor pentru actiunile din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute în Programul de supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor, vizând asigurarea indemnitatii teritoriului României;
accesul liber si gratuit al medicilor veterinari de libera practica împuterniciti la sistemul national pentru identificarea si înregistrarea animalelor (S.N.I.I.A.);
asigurarea de catre Guvern a echipamentelor de protectie pentru realizarea inspectiilor în exploatatiile nonprofesionale care detin animale;
eliminarea inechitatii în sistemul de acordarea sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de fata orice procedura de evaluare a competentelor. Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a facut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiaza de sporurile pentru conditii periculoase si deosebit de periculoase sa fie chiar medicii veterinari.
Veterinarii salajeni au plecat ieri la Bucuresti sa protesteze in fata Guvernului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...