Vestitorii primăveri au impanzit Zalăul

Zalăuanii mai au la dispoziţie o zi în să caute mărţişorul potrivit, iar comercianţii să-şi mărească încasările. Până ieri, cei care şi-au instalat tarabele pe bulevard, pe platoul de marmură ori prin centrul vechi al urbei s-au arătat nemulţumiţi că vânzările au mers prost anul acesta. La polul opus se află cumpărătorii, satisfăcuţi de ofertă.
Zalăul este plin de comercianţi care au scos la vânzare mărţişoare; de la figurina din tinichea cu 2 lei bucata, la mărţişoare lucrate manual din chihlimbar, metale preţioase, ori tulpini de plante exotice pe care le poţi achiziţiona de la 10 lei în sus.
Piaţa mărţişoarelor din Zalău este dominată de kitsch-uri, dar am găsit şi comercianţi care au înviorat piaţa mărţişoarelor prin originalitate. L-am întâlnit pe platoul din faţa Prefecturii pe Vasile Man din Fildu de Mijloc, însoţit stop_coloana de nepotul său Alin. Acesta oferă spre vânzare adevărate opere de artă lucrate în lemn, în pietre semipreţioase, din lână fină sau din scoarţă de copac. Preţurile cu care vinde creaţiile sunt decente, chiar dacă astfel de exponate nu sunt uşor de realizat. Se diferenţiază cu mult faţă de oferta celorlalţi comercianţi cu tarabe pline de ursuleţi şi inimioare din pluş şi hornari din tinichea. Când vine vorba de preţul exponatelor sale, Vasile Man ţine în primul rând cont de vremurile în care trăim, aşa cum afirmă chiar el: “doar nu o să iau pielea de pe om”.