Expozitia organizata de Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau in colaborate cu Muzeul Judetean Buzau isi propune o prima forma de valorificare a rezultatelor unui amplu proiect de documentare a comportamentelor alimentare din rural si urban, derulat la nivelul institutiei. Tema este una de mare actualitate si raspunde preocuparilor actuale privind sanatatea si securitatea alimentara, dar propune si o perspectiva critica asupra tendintelor societatii românesti de a idealiza alimentatia taraneasca, pe fondul unei tot mai serioase insatisfactii legate de chimizarea si industrializarea hranei. in cadrul expozitiei, vor fi reconstituite spatiile blocului comunist asociate actului alimentar (bucataria si sufrageria anilor 70). Bucataria dincolo de obiecte de vesela, aparatura, loc de preparare a mâncarii a reprezentat in epoca si un loc de mini-socializare, de desfasurare a activitatilor cotidiene (copii isi faceau temele in bucatarie, era locul in care erau primiti vecinii, cunostintele etc.). Bucataria de la bloc era intr-o oarecare masura standardizata in ceea ce priveste mobilierul si aparatura existenta. Prin existenta frigiderului (de exemplu) in bucataria urbana apar modificari in ceea ce priveste modul in care se gatea si se pastrau produsele alimentare, de asemenea fata de gospodarie traditionala produsele (atât ingredientele, cât si produsul final) erau depozitate pe termen mai lung.
rn
Sufrageria erau un alt spatiu important din locuirea urbana dedicat actului alimentar. Ea era utilizata mai ales pentru momente importante, festive si ca atare mesele luate in sufragerie erau mult mai elaborate si aveau si un rol de expunere a status-ului social. si acest lucru incercam sa-l surprindem in cadrul expozitiei noastre.
Un alt segment al expozitiei va prezenta principalele mijloace de dezvoltare a competentelor culinare (carti de bucate, caiete de retete). Aici vom incerca sa surprindem modul in care erau transmise retetele si modificarile aparute in bucataria urbana. Se constata ca majoritatea retetelor din caiete erau pentru deserturi, ceea ce reprezinta o modificare majora fata de bucataria rurala unde aceste produse erau prezente doar la ocazii speciale si relativ reduse ca numar. Va fi prezentat si bestseller-ul bucatariei românesti, carte Sandrei Marin care a avut numeroase editii si modificari de-a lungul timpului influentate de ideologia comunista si starea socio-economica a tarii.
in cadrul expozitiei vor fi prezentate si diverse marturii documentare din epoca (in special scrisori) despre cum resimteau oamenii penuria de alimente (mai ales din perioada anilor 80), reclama alimentara din perioada comunista, precum si bancuri politice legate de acest aspect al vietii cotidiene din comunism.
Expozitia este si o forma de rememorare nostalgica a gusturilor copilariei, cuprinzând un segment al ”amintirilor mâncacioase” bazate pe interviuri.
Publicul participant la vernisaj va avea posibilitatea sa deguste câteva din inovatiile devenite branduri alimentare ale perioadei comuniste, generate de bucataria urbana, respectiv din categoria aperitivelor (celebra salata de boeuf si nelipsitele oua umplute la mesele festive) dar si zona deserturilor (puternic dezvoltata in urban) cu preparate ”ieftine” precum salamul de biscuiti si checul.
Expozitia va putea fi vizitata la Galeria de arta ,,Ioan Sima” pâna in data de 8 noiembrie a.c., apoi va fi itineranta la Muzeul Judetean Buzau si probabil si in alte locatii.
rn
Evenimentul este parte din actiunea mai ampla a Noptii cercetatorilor europeni 2019 desfasurata la MJIAZ pe parcursul a doua zile. Vineri 27 septembrie 2019 vor avea mai multe evenimente: de la ora 13 – Muzeul istoriilor subiective – tur prin oras. Explorarea istoriilor locale cu o instalatie sonora itineranta – Loc de pornire: Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Sectia de istorie ,,Vasile Lucacel”. Tot de la ora 13, la Galeria de arta ,,Ioan Sima” va fi pusa in scena sezatoarea in satul traditional precum si reconstituirea unor momente din scenariul nuptial
in cadrul actiunii Nunta traditionala – mize feminine.
De la ora 18,30 va avea loc workshop-ul DACTECH ce va arata celor interesati modul in care este utilizata fotogrametria si alte metode moderne in descifrarea inscriptiilor romane, iar de la ora 20 – Ceaiul cercetatorului – o discutie informala si relaxata despre culisele si momente mai hazlii din munca de cercetare, actiuni ce vor avea loc la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Sectia de istorie "Vasile Lucacel".