Locatarii din zona Inspectoratului Școlar Județean, acolo unde un dezvoltator imobiliar are în plan ridicarea unui imobil cu apartamente și spații comerciale, sunt hotărâți să își caute dreptatea în instanță. Oamenii care locuiesc în blocurile A și B spun că zona este mult prea aglomerată pentru a mai permite ridicarea unei clădiri cu cinci etaje, mai ales că aceasta va avea, la parter, și o sală de nunți.
În 13 decembrie, locatarii din cele două blocuri s-au întrunit în ședință, pentru a stabili pașii de urmat.
“Prin anul 1800, începe marea emigrare dincolo de Oregon, Colorado, Columbia unde sute de mii de irlandezi, italieni și alți europeni traversează oceanul în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor, pe care o și găsesc. Doar că, ce să vezi? Pe la început de secol XIX, liniștea lor, existența lor, este pusă în pericol de dezvoltatorii (țeparii) imobiliari care, în strânsă cârdășie cu autoritățile locului, încep să pună presiune pe proprietățile lor, distrugând vieți, familii și destine care, până mai ieri, duceau o viață liniștită cu familiile lor.
Acum, referitor la proiectul imobiliar din Zalău, prin care se dorește modificarea PUZ în zona de lângă Inspectoratul Școlar Județean, de ani de zile se încearcă această manevră fără succes, pentru că terenul, proprietățile din zonă, nu se pretează tehnic la un asemenea proiect, nu au frontul la stradă necesar și nici accesul la un drum public. Au reușit, prin nu știu ce manevre (autoritățile abilitate ale statului vor trebui să elucideze acest mister), să alipească dezmembrând mai multe suprafețe de teren, din nou, nu știm cum (una aparținea unui cetățean sirian acuzat de terorism, dispărut fără urmă), și au făcut să dispară o fâșie de teren de circa 11 metri lățime, aparținând statului român, pentru a genera o parcelă pe care să se poată construi. Nu știm dacă s-au comis ilegalități, dar, pentru a fi siguri, în cursul acestei săptămâni vom depune, la unitățile de parchet competente, suspiciunile rezonabile prezentate mai sus. Susținem în continuare dreptul cetățenilor asupra proprietății pe care o dețin și dreptul de folosință în conformitate cu legislația actuală și conformă cu hotărârile elaborate de autoritatea locală, fără modificarea lor”, au declarat, în exclusivitate pentru Graiul Sălajului, locuitorii din zonă.
Oamenii spun că zona este, oricum, extrem de aglomerată și abia face față traficului în prezent.
“Zona rezidențială care cuprinde blocurile A și B și restaurat Briliant Meseș, între orele 11-16, devine zilnic o zonă imposibilă, supraaglomerată, lucru pe care îl puteți constata și dumneavoastră. Nu suntem de acord și vom face toate diligențele necesare pentru a lupta cu haiducia specifică Vestului sălbatic care vedem că ia amploare în municipiul nostru, care tulbură liniștea plătitorilor de impozite și taxe de către unii care cred că, dacă au un pic mai mulți bani, pot să facă ce vor.
Aceste modificări de PUZ nu sunt privite cu plăcere de către cetățenii municipiului care, cu investiții uriașe, își fac o casă pentru a trăi în liniște cu familia lor și, peste un timp, se trezesc cu un bloc de 5 etaje lângă, iar cineva ți se uită de la etaj în curte. În continuare, vă asigurăm că locatarii blocurilor A și B respectă dreptul la proprietate și folosință a oricui, fără discriminare, dar cu respectarea condițiilor impuse de autoritatea locală, fără modificarea lor”, au adăugat locatarii blocurilor A și B.
În 23 noiembrie, la primărie a avut loc o dezbatere publică privind elaborarea PUZ-ului pentru construcția cu pricina, ocazie cu care locatarii din împrejurimi și-au exprimat dezacordul. În 6 decembrie, reprezentanții dezvoltatorului imobiliar au transmis răspunsurile oficiale la reclamațiile formulate de către cetățeni.
Pe scurt, oamenii sunt acuzați că se împotrivesc nejustificat acestui proiect, iar opiniile lor sunt “neavizate”.
“Însorirea spațiilor de locuit situate în blocul A situat la nord este asigurată de la ora 9.00 și până la aproximativ ora 12.00 (3 ore), lucru care confirmă asigurarea cerinței minime de 1 ½ ore din OMS 119/2014. (…) Aspectul zonei nu va fi afectat în mod negativ (…) Estetica zonei este un factor analizat de către specialiști în domeniu (arhitecți, urbaniști, ingineri), iar opiniile neavizate ale locatarilor nu au fundament tehnic și sunt slab documentate cu privire la acest aspect. (…) Prin documentația PUZ nu se modifică specificul zonei, iar funcțiunile propuse sunt cele dominante zonei. În contextul amenajării unor spații care produc zgomot acestea se vor supune legislației în vigoare privind asigurarea nivelul redus de zgomot pentru obiective situate în apropierea zonei de locuire. Accesul principal și organizarea circulației se va face preponderent dinspre Strada Prunilor. Accesul auto pentru parcări se va face exclusiv dinspre Strada Prunilor. Acest lucru nu va incomoda locatarii din blocurile A și B. (…) Referitor la împotrivirea nejustificată cu privire la realizarea investiției menționăm că dreptul la proprietate privată este garantat și ocrotit de lege, indiferent de titulari, conform Constituției României și a Legii nr. 287/ 2009 privind Codul civil. Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege. (…) Justificările/observațiile aduse sunt necorelate cu legislația și au la bază o cunoaștere sumară a legislației de specialitate”, scrie în răspunsul transmis de investitor.