Dupa patru ani de activitate, Palinca de Zalau produsa de Aciu este pe piata cu o valoare a vanzarilor de 160.000 de lei in 2018
Antrepremorul salajean Vasile Aciu, din Bocsita, a fost przentat zilele trecute de prestigioasa publicatie Ziarul Financiar, in cadrul unei rubrici privind afacerilor de succes. Datele despre business-ul lui Aciu sunt uimitoare. A infiintat in 2014 compania V. & T. Fructalco Exim, prin care produce palinca sub brandul Aciu – Palinca de Zalau. Dupa patru ani de activitate a ajuns in lantul de magazine Auchan, in câteva aeroporturi, dar si in câteva magazine specializate din tara si a avut vânzari de 160.000 de lei in 2018, potrivit ZF.
Pana prin 2012, in Salaj era un singur antrepozit fiscal pentru palinca, la Pria. Cine obtinea certificat de la acest antrepozit putea comercializa lichidul incolor care tine margele sub brandul Palinca de Salaj. Antrepozitul i-a stat cuiva in gât si a fost desfiintat. Asa ca desi este atestata documentar de mai bine de patru secole, palinca de Salaj nu s-a mai putut vinde. A incercat Asociatia Producatorilor de Palinca din Salaj sa puna pe picioare un nou antrepozit, dar hatisurile birocratiei sunt mari si dese la noi.
Vasile Aciu, proprietar al unei palincii in Bocsita, comuna Hereclean, membru al Asociatia Producatorilor de Palinca din Salaj, s-a zbatut aproape doi ani pentru a pune pe picioare un antrepozit in domeniul bauturilor alcoolice. A cheltuit bani seriosi pentru obtinerea a zeci de autorizatii si construirea locatiei, dar nu regreta. Acum produce palinca cu o tarie de 50 de grade, dupa procedeul traditional si o ambaleaza in sticle speciale, care la rândul lor sunt puse in cutii cu un design aparte. Numele produsului este „Aciu – Palinca de Zalau”. Având antrepozit fiscal, Vasile Aciu s-a declarat preocupat inca de la inceput de diversificarea gamei de palinci si din alte fructe, precum perele, in special cele padurete, gutui si mere.