Viața în unele sate sălăjene este comparabilă sau, în unele cazuri, mai confortabilă decât la oraș. Colindând Sălajul, ne-am convins, și nu de azi sau de ieri, că există locuri în ruralul sălăjean în care ți-e mai mare dragu’ să vizitezi locuri, să cunoști oameni, și care te pot determina chiar să alegi să trăiești acolo pentru că îți lasă amprente pe suflet – curățenie, utilități, flori, liniște, condiții moderne pentru preșcolari și elevi, servicii medicale primare de calitate, locuri de muncă pentru populația activă, trai tihnit pentru pensionari, oportunități de dezvoltare a micilor sau marilor afaceri, bună conviețuire etnică, solidaritate și chiar multe posibilități de petrecere a timpului liber.
O astfel de comunitate rurală este Vârșolțul cu cele trei sate – Vârșolț, Recea și Recea Mică, plus mica așezare de 20 de familii din Verveghiu.
Toate condițiile necesare unui trai decent sunt posibile la Vârșolț datorită respectului pe care administrația locală condusă de primarul Breda Lajos l-a manifestat și îl demonstrează în continuare față de fiecare cetățean și față de comunitatea în ansamblul ei. Nu exagerez când afirm că mulți primari cu mandate multe ar trebui să privească Vârșolțul ca un exemplu de bună practică în administrația locală. Cartea de vizită a comunității este ospitalitatea, curățenia, buna gospodărire, investițiile permanente pentru mai binele tuturor.
Parcuri, străzi asfaltate, dispensar, unități de învățământ, cămine culturale sau chiar sediu de Primărie ca la Vârșolț nu găsești în unele orașe sălăjene, că pe unele comune nu le putem considera moderne. Și nu este cea mai bogată comună sălăjeană. Însă interesul primarului Breda și al angajaților Primăriei a fost întotdeauna să acceseze fonduri pentru dezvoltare, prosperitate și mai bunul trai al oamenilor.
”Trecutul și prezentul sunt importante, însă scopul nostru este să conlucrăm pentru un viitor prosper al comunei. Problemele comunei și aspirațiile cetățenilor ne determină să căutăm soluții viabile pentru realizarea obiectivului de prosperitate. Administrația publică există pentru a-i servi pe cetățeni”, este dezideratul lui Breda Lajos, primar de 7 mandate. Iar realegerea sa de șapte ori la cârma administrației locale este dovada cea mai potrivită că ceea ce am afirmat mai sus și ceea ce vă vom prezenta în continuare nu sunt simple cuvinte spuse pentru laudă.
Comunitatea unită înseamnă dezvoltare
Atestată documentar la 1361 sub numele de Varsuch și așezată geografic în bazinul râului Crasna și pe malurile celui mai mare lac de acumulare din Sălaj, comuna Vârșolț este o vatră de bună conviențuire multietnică și multiculturală. Conform recensământului din anul 2011, populația comunei Vârșolț se ridică la 2.209 locuitori, iar azi este în creștere pentru că mulți tineri aleg să se mute în satele comunei. Majoritatea locuitorilor, peste 65 la sută, sunt maghiari, în timp ce români sunt 28 la sută, iar peste 4 la sută sunt etnici romi. În ceea ce privește religiile populației, majoritatea locuitorilor sunt reformați, 60 la sută, urmați de ortodocși. 29 la sută, romano-catolici puțin peste 1 la sută și baptiști cinci la sută.
Este de admirat și de apreciat că toți trăiesc în bună armonie, se respectă reciproc și toate unitățile de cult arată în mare fel. De altfel, primarul Preda ne-a mărturisit că și el merge la Biserica Ortoxă, deși este reformat, iar un loc în care îi place mult este Mănăstirea Bic.
”Toți trebuie să ne respectăm și suntem o comunitate solidară. Știți prea bine că am avut multe acțiuni în care oamenii din toate satele au pus umărul să ajute. Orice problemă avem, comunitatea este unită, nu ținem cont că-s români sau maghiari, reformați sau ortodocși. Toți trăim aici de ani și vom trăi în continuare. Și eu sunt jumate român, jumate maghiar. Fiica mea e căsătorită cu român. Mergem la biserică peste tot, credința și Dumnezeu e numai unul pentru toți. Cred că suntem cele mai bune exemple”, ne-a mărturisit primarul. De altfel, și monumentul eroilor este bilingv și steagul româniei este mai prezent în comuna cu populație majoritar maghiar decât în unele localități sută la sută românești.
Unitatea, solidaritatea și respectul țin și de omul care conduce comunitatea…
Investiții de miliarde se dau în folosință curând
În această săptămână s-a făcut recepția unui obiectiv important pentru toată populația comunei Vârșolț – Dispensarul medical. O construcție care acum respectă toate standardele datorită celor 800 de mii de lei investiți în reabilitarea interiorului și exteriorului clădirii. Aici va funcționa cabinetul medicului de familie și, în viitorul apropiat, un cabinet privat. Clădirea dispune, pe lângă cabinetele medicale, și de o locuință pentru vreun medic care va dori să profeseze la Vârșolț.
Breda Lajos a precizat că inaugurarea se va face de zilele comunei Vârșolț, în luna septembrie, când va onora cu prezența și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, prieten al comunității locale.
În luna august, va fi efectuată recepția lucrărilor la clădirea Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Vârșolț, unde acum se execută lucrările la gardul de împrejmuire.
”Atât dispensarul, cât și clădirea școlii le-am reabilitat prin proiecte depuse. La Dispensar am avut 800 de mii de lei, iar la școală 900 de mii de lei. În clădirea școlii vom muta cei 60 de copii de la grădinița cu program prelungit pentru că acolo începem lucrările de modernizare. Mai avem aproape gata un proiect de construcție a terenului de sport. Este realizat prin fonduri accesate de la AFIR, cu suprafață de joc, vestiare, tribună și tot ce trebuie. Tinerii au nevoie de spațiu să practice sport. Și dacă tot am ajuns la capitolul sport, sunt bucuros că am reluat lucrările la sala de sport. Un proiect care a stagnat doi ani din cauza decesului patronului firmei care începuse lucrările, apoi a fost nevoie să reluăm procedura de licitație, de contractare a lucrărilor pentru că firma inițială a intrat în faliment. Este un proiect prin Compania Națională de investiții, în valoare de 5 miliarde de lei. Cred că în octombrie va fi gata și sala de sport”, a precizat edilul comunei Vârșolț.
Rețea de apă în Verveghi, șanțuri betonate, pod peste Crasna și iluminat pe led – în lucru
Seceta pedologică cu care se confruntă România există și la Vârșolț, resimțită mai tare de cele 20 de familii din Verveghi care primesc periodic apă cu cisterna. Pentru a nu mai ajunge în această situație, primarul Breda are în derulare lucrările de introducere a rețelei de apă și canalizare și în mica așezare. În octombrie, primarul speră ca lucrările să fie gata. În lucru este și proiectul de construcție a unui pod peste Crasna, pentru ca circulația căruțelor de pe Drumul Național care străbate satul Vârșolț să fie deviată pe alte rute. Proiectul este în valoare de 1,2 milioane de lei și este executat de o firmă din Bistrița.
Prin Agenția Fondului de Mediu se reface sistemul de iluminat public stradal în toate satele, inclusiv în Verveghi. Se vor monta 380 de corpuri de iluminat tip LED, iar siguranța cetățenilor va crește și pe timp de noapte.
Un proiect care-i dă bătăi de cap primarului Breda este cel de construcție a două blocuri ANL, locuințe mult așteptate de toată lumea. Din păcate, în prezent este a patra oară când trebuie să se reia licitația pentru construirea locuințelor pentru că firmele au renunțat la proiecte.
”Știu că toți tinerii așteaptă locuințele, nu avem ce face. Firmele au renunțat după ce au câștigat licitația și valoarea proiectului este de 25 de miliarde. Sunt prevăzute 32 de apartamente confort 1, de care avem nevoie pentru familiile tinere”, a spus Breda.
Ceea ce am constatat în teren este că se lucrează intens în satul Recea la betonarea șanțurilor și pavaje, apoi urmează Recea Mică și Vârșolț. Trebuie precizat că toate străzile și ulițele sunt asfaltate.
Proiecte depuse care vor fi realizate cât de repede
În comuna Vârșolț, un minus, poate, este lipsa rețelei de gaz metan. Nu e o mare problemă în contextul actual, dar va exista curând o rețea de gaz ca oamenii să aibă alternative. 27 de milioane are valoarea proiectului depus de Primărie prin ”Anghel Saligny” și sunt toate șansele să fie aprobat pentru că magistrala este la doi pași.
Alte 16 milioane de lei vor fi accesați pentru modernizarea străzilor comunale în Vârșolț, 9,5 milioane pentru modernizarea străzilor în Recea și Recea Mică, aproape 18 milioane pentru extinderea canalizării și stație de epurare în Recea și Recea Mică, alte 3,5 miliarde în două proiecte de extindere a rețelei de apă și de canalizare Recea Mică și în Vârțolț, inclusiv în Cartierul Romilor.
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Breda vrea să modernizeze Căminul Cultural din Recea Mică, iar prin Fondul de Mediu să acceseze fonduri pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială nr. 1 Vârșolț, inclusiv refacerea sistemului de încălzire, izolație exterioară și tot ceea ce trebuie pentru o școală cuprinsă în programul Erasmus.
Prin AFIR s-a cerut finanțare pentru modernizarea a 10 kilometri de drumuri agricole, pe toată raza comunei, ceea ce va aduce un plus de siguranță și confort agricultorilor. Din bugetul propriu al primăriei se întrețin parcurile ultra moderne, se întrețin drumurile și spațiile verzi, drumurile de exploatație egricolă.
Tot ce facem este pentru oameni și pentru viitorul acestei comune. În septembrie vom sărbători comunitatea noastră și pregătim multe surprize. Îi așteptăm pe toți sălăjenii să ne fie alături în zilele de 10-11 septembrie. Atât vă spun, Breda nu obosește în a lucra pentru locurile acestea frumoase și primitoare”, a conchis edilul comunei Vârșolț.
Fain articolul. Din nou doar Varsolt este in agenda. Articol evident platit sa apara ca doar nu demult Breda era ridicat in slavi. Nu contest ce face sau drege, contest ca alte localitati nu au aceeasi atentie speciala. Evident nu va fi publicat comentariul, ajunge ca il citeste cine trebuie. Maine Aquarel in agenda?
Acest Breda este f.ambitios, s-a luat de cativa ani la intrecere cu Pericei si se pare ca la multe aspecte l-a intrecut. Face multe pentru comuna, il interesaza comunitatea, oamenii comunei, dar totusi, din pacate, romanii nostri nu-l iau ca exemplu.
Cine îl ridică în slăvi pe acest mafiot? Rușine jurnalustului…care probabil primește șpaga cuvenită! Rușine!