În şedinţa Consiliului Local Municipal de azi se supune votului un Proiect de Hotărâre privind aprobarea vânzării unor active ale Uzinei Electrice, fostul CET, demers care a creat multe controverse în rândul aleşilor noştri. Totodată, se supun spre aprobare dosarele de prezentare şi preţul de vânzare a activelor.
Problema nu este atât de simplă pe cât pare. Asta pentru că, din raţiuni de ordin politic, consilierii locali PSD şi ALDE au votat împotriva vânzării activelor sau s-au abţinut în şedinţele anterioare, pe motiv că nu cunosc situaţia Uzinei Electrice sau că vânzarea trebuie făcută de către AGA şi nu de către Consiliul Local, cu toate că Municipiul Zalău are calitatea de acţionar unic.
Tenaris a intenţionat să se extindă în zona CET şi să cumpere Uzina Electrică şi terenul aferent cu sume deloc neglijabile, care se investeau apoi în dezvoltarea oraşului. Primarul Radu Căpîlnaşiu spune că afacerea nu s-a putut derula din cauză că reprezentanţii PSD şi ALDE din Consiliul Local s-au abţinut, adăugând că municipalitatea cheltuie sume mari pentru întreţinerea şi paza clădirii, iar demolarea ar costa mult.
Zalăul s-ar alege cu 20 de milioane de lei
În Proiectul de Hotărâre care va fi dezbătut azi în şedinţă de Consiliu Local, în articolul 1 se spune că se supune aprobării vânzarea activelor, proprietate SC Uzina Electrică Zalău SA, cuprinse în anexa 1 prin licitaţie deschisă cu strigare. Pentru activele de la anexa 1 suma de pornire este de 17.500.000 de lei fără TVA. În acelaşi Proiect de Hotărâre, la articolul 2 se supune aprobării vânzarea activelor proprietatea SC Uzina Electrică Zalău SA cuprinse în anexa 2. Vânzarea se face prin licitaţie deschisă cu strigare suma de pornire fiind de 2.200.000 de lei fără TVA.
Dacă reuşeşte să scape de paguba pe care o reprezintă acum Uzina Electrică, care nu mai foloseşte în prezent nimănui la nimic, municipalitatea se alege cu 20 de milioane de lei. Uzina Electrică a fost închisă în primăvara anului trecut, când ultimele instituţii din oraş au trecut pe surse proprii de încălzire şi Zalăul a renunţat în întregime şi definitiv la sistemul centralizat de termoficare. De atunci, Primăria are dioar cheltuieli cu întreţinerea spaţiilor Uzinei Electrice.
stop_coloana Tenaris şi Michelin vor să cumpere
Dacă Proiectul de Hotărâre va fi aprobat, sumele obţinute din vânzarea activelor vor fi utilizate, potrivit OUG nr.88/1997, pentru plata datoriilor către bugetul de stat şi bugetele locale, plata datoriilor către bugetul asigurărilor sociale, plata altor datorii, efectuarea de investiţii, finanţarrea activităţilor cuprinse în obiectivul de activitate, alte destinaţii, după caz. Aceste sume nu pot fi utilizate pentru plata drepturilor salariale ale personalului.
Conform unor surse din Primăria Zalău, dacă Proiectul de Hotărâre va trece, la licitaţia deschisă cu strigare şi-au anunţat intenţia de a participa firmele Tenaris şi Michelin.
Încercările Uzinei Electrice
Odată cu creşterea numărului centralelor termice de aparamente, tot mai mulţi locuitori ai Zalăului s-au debranşat de la reţeaua termică, renunţând la agentul termic produs de CET, rbotezat Uzina Electrică. Unicul acţionar al CET-ului era municipalitatea. În anul 2009, CET Zalău intră in insolvenţă. Era singurul CET din România care nu avea nici o datorie nici la stat nici la furnizori. În 2010, ungurii de la RFV, prin firma E-Star, veneau cu planuri mari la Zalău şi promiteau investiţii de zeci de milioane. În 2011, Primăria Zalău îşi punea mari speranţe în unguri, că aceştia vor cumpăra Uzina Electrică. Dar în toamna lui 2011 E-Star intră în declin şi părăseşte România. Primăria şi Consiliul Local organizează licitaţie, dar nimeni nu oferă 10,6 milioane de euro, preţul de pornire. În 2012 se organizează altă licitaţie, cu preţul de pornire de 6,5 milioane de euro. Dar nici de data aceasta nu se găsesc ofertanţi. Uzina Electrică rămâne pe capul Primăriei din Zalău, până anul trecut ea alimentând cu agent termic şcolile şi instituţiile din municipiu. Nu era eficientă, aşa că Primăria a decis închiderea ei şi dotarea şcolilor şi instituţiilor cu centrale proprii. cum se încearcă vânzarea Uzinei Electrice pe bucăţi. Numai că mâncărimile politice îşi fac jocul în detrimentul comunităţii.