Scadere de 43 la suta pe piata imobiliara din Salaj in decembrie 2018 fata de decembrie 2017

rn

Prabusirea de pe piata imobiliara continua. Anul trecut a avut un declin puternic, iar trendul se mentine, reiese din datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
in luna decembrie 2018, au fost vandute, la nivelul intregii tari, 36.190 de imobile, cu 22,2 la suta mai putine (-10.323) fata de luna noiembrie, Iar numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul contractelor de vanzare-cumparare, la nivel national, in luna decembrie a lui 2018 este cu 19.784 mai mic fata de luna decembrie a lui 2017, potrivit datelor ANCPI. De altfel, piata imobiliara a mers constant si accelerat in jos pe tot parcursul lui 2018. Cele mai puternice incetiniri ale vanzarilor au fost in marile orase, Clujul inregistrand scaderi dramatice. Si este stiut ca orasele mari dau tonul pietei imobiliare.
La nivel national, cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in luna decembrie 2018, in Bucuresti – 6.724, Ilfov – 3.891, Timis – 2.101. Judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceeasi perioada sunt Salaj – 170, Gorj – 152, Olt –146, Tulcea – 140.
Numarul ipotecilor, la nivel national, in luna decembrie 2018, a fost de 21.278, cu 3.593 mai mic fata de luna decembrie 2017. Cele mai multe operatiuni de acest gen au fost inregistrate, luna trecuta, in Bucuresti – 4.981, Ilfov – 1.378, Cluj – 1.362. La polul opus, se afla judetele Caras Severin si Mehedinti – 71, Covasna – 70, Salaj – 58.
Numarul de tranzactii imobiliare in Salaj in decembrie 2018 a fost de numai 170. O scadere cu 128 in valoare nominala fata de decembrie 2017, cand au fost inregistrate 298 de tranzactii. Mai bine spus, insa, este ca in decembrie 2018 tranzactiile in Salaj au fost cu 43 la suta mai putine decat in decembrie 2017, un adevarat colaps al pietei imobiliare.
Iancu Guda, expert imobiliar, apreciaza, pe baza cifrelor communicate de ANCPI, ca aceasta scadere este cea mai abrupta din 2009 incoace.
"Sunt scaderi masive, nemaiintalnite din 2009! Scaderea inceputa in august 2008 accelereaza si confirma prabusirea pietei imobiliare! Cred ca urmeaza sa asistam la scaderi peste 50% in lunile urmatoare! Vanzatorii de imobiliare sustin ca dezvoltatorii construiesc pe cash si nu scad pretul! De asemenea, sustin ca pretul a crescut din cauza scumpirii materiei prime si cresterii salariilor!”, spune Guda.

rn

Specialistii asteapta scaderi de preturi la locuinte
intre 25 la suta si 30 la suta in urmatorii doi ani

rn

Specialistii recomanda celor care vor sa isi cumpere un apartament sa mai astepte o perioada, pentru ca in curand pretul locuintelor va scadea „cu cel putin 25-30%“
Tot ce se intampla acum pe piata imobiliara se va reflecta in preturi, iar o analiza a Asociatiei Evaluatorilor (ANEVAR) arata ca piata imobiliara din Cluj-Napoca da primele semne de slabiciune dupa ce a avut o viteza dubla de crestere a preturilor fata de Bucuresti in ultimii trei ani.
Preturile apartamentelor din Cluj au crescut cu 35% din 2015 pana in prezent, de cand ANEVAR raporteaza agregat preturile de evaluare ale apartamentelor evaluate si urmareste evolutiile in fiecare trimestru, pe cand in Bucuresti cu doar 17% in aceeasi perioada.
Preturile locuintelor vor inregistra in urmatorii doi ani o scadere generalizata cu cel putin un sfert din valoarea actuala, ceea ce ar putea face ca decizia de a nu cumpara acum o locuinta sa fie inteleapta, spune Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, intr-o postare pe Facebook.
„Pretul la apartamente (inclusiv cele bune, inclusiv in marile orase), o sa scada cu cel putin 25%-30% in maxim 2-3 ani (avand in vedere ultimele cifre, cred ca ajustarea o sa fie mult mai rapida, poate chiar in anul urmator). Recomandarea mea ramane aceeasi: stati in chirie pentru inca 2 ani, cand o sa cumparati cu cel putin 30% mai ieftin comparativ cu pretul actual”, spune analistul intr-o analiza prezentata pe pagina sa de facebook.

rn

Motive pentru care preturile la case
si la terenuri se vor duce mult in jos

rn

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Iancu Guda, expune o suma de motive pentru care preturile locuintelor vor scadea serios in urmatorii doi ani.
“Taxa pe activele bancilor o sa scumpeasca creditele noi acordate cu cel putin 0,8% – 1%. Cresterea costului finantarii, cuplat cu plafonarea gradului de indatorare (40% pentru creditele in lei si 20% pentru valuta) si scaderea increderii in locul de munca, vor contribui la diminuarea cererii de imobiliare cu cel putin 20%-25%. De asemenea, cresterea salariilor in sectorul privat nu mai poate continua (plafonand bancabilitatea multor romani), deoarece accesul la finantare al companiilor va deveni mai dificil si mai scump, ceea ce va pune presiune pe profitabilitatea companiilor si capacitatea acestora de a plati salarii mai mari”, arata Iancu Guda, potrivit wall-street.ro
Populatia Romaniei cumpara din ce in ce mai greu euro. Astfel, moneda nationala (in care majoritatea romanilor isi incaseaza veniturile) s-a depreciat fata de EURO cu 35% in ultimii 10 ani (de la 3,45 RON /EUR in 2007 la 4,65 RON / EUR in 2018). Chiar daca in acest timp salariul mediu nominal brut a crescut cu 62%, aproximativ 42% din crestere este erodata de inflatia cumulata in perioada 2008-2018). De aceea, salariul mediu real a crescut cu aproximativ 20% in ultimul deceniu, dar moneda nationala s-a depreciat intre timp cu 35%;
Dezechilibrul macroeconomic al Romaniei se adanceste in fiecare luna: deficitele duble (fiscal si de cont curent) se maresc iar presiunile inflationiste raman ridicate, cresterea economica decelereaza. Urmeaza o ajustare negativa cat de curand, 2019 sau maxim in 2020", potrivit lui Iancu Guda.

rn

Daca mai stai in chirie doi ani si vei cumpara
abia apoi o casa, vei iesi mai ieftin per total

rn

Expertul imobiliar Iancu Guda recomanda sa stati in chirie inca 2-3 ani, veti plati mult mai putin comparativ cu contractarea unui credit acum, la care o sa platiti dobanda enorma pentru 20-30 de ani.
Folosind exemplul de mai sus, (pret = 110.000 euro, valoare = 90.000 euro), daca cumperi astazi platesti 20.000 euro pentru nimic, ceea ce inseamna aproximativ 40.000 euro platiti in 20-30 de ani printr-un credit imobiliar. Daca stati in chirie 2 ani (costul estimat de 10.000 euro), economisiti cel putin 30.000 euro. Daca aveti banii deja (nu cumparati printr-un credit), puteti investi in fonduri de investitii cu un randament mediu ponderat de cel putin 5% (randament prin care platiti chiria lunara, deci stati in chirie gratis)
Indiferent daca cumparati un apartament pentru investitie sau pentru locuinta, trebuie sa fiti constient de valoarea apartamentului, comparativ cu pretul (actual) din piata! O achizitie care implica un credit pe 20-30 de ani, trebuie gandita rational si pe termen lung, atrage atentia expertul imobiliar.