Adoptarea celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarae Codurilor penale, felul în care s-a procedat, dar și atitudinea sfidătoare a unor politicieni la adresa legii i-a determinat în ultimele zile pe mai mulți membri importanți ai PSD să plece din partid.
Au renunțat la funcții sau la calitatea de membru de partid pentru că nu se mai regăseau în vorbele și faptele partidului. Unii dintre ei au declarat că au simțit, zilele acestea, că locul lor este în stradă, că principiile lor se îmbină mai bine cu crezul tinerilor ieșiți la proteste.
Demisie din guvernul Grindeanu. Florin Jianu, ministrul
pentru Mediul de Afaceri: Așa îmi dictează conștiința
Florin Jianu, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a anunțat ieri că renunță la funție.
“Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că așa imi dictează conștiința, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume!!! (…) Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?! Am muncit cu credință și îndârjire în fiecare din cele 28 de zile de mandat și nu mi-a trecut prin gând că munca ar putea fi umbrită într-un mod atât de brutal și de nedrept. Cei care mă cunosc știu că nu pot accepta impostura sau minciuna!”, a scris Florin Jianu pe Facebook.
Secretarul de stat Daniel Șandru acuză în demisia guvernul Grindeanu că apără interesele politicienilor penali
Demisia ministrului pentru Mediul de Afaceri a venit la doar o zi după ce miercuri și-a dat demisia secretarul de stat Daniel Sandru, șef al Departamentului Centenar din cadrul Guvernului.
“Menționez faptul că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natura penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, a scris Daniel Sandru în cerea de demisie înregistrată la Cabinetul premierului Sorin Grindeanu.
Aurelia Cristea, fost ministru, vorbește de ”grup infracțional” aflat vremelnic în fruntea PSD și a țării
Marți a demisionat din PSD și Aurelia Cristea, fost ministru delegat pentru Dialog social în Guvernul Ponta, după 20 de ani în care a fost membru al acestei formațiuni.
“(…) eu nu pot acorda girul meu, chiar din calitatea de membru, unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și, din păcate, al țării”, a scris pe Facebook Aurelia Cristea.
“O decizie luată în zorii unei zile care a urmat unei seri și nopți negre pentru România și pentru noi toți. M-am alăturat echipei PSD în urma cu peste 20 de ani, cu speranțe, idealuri și dorința de a clădi un viitor mai bun pentru țara în care m-am născut, stop_coloana trăiesc și în care mi-am crescut copiii. (…) Există, însă, un moment clar în care este necesară delimitarea – acela în care principii, valori și credințe care stau la fundația construcției unui popor sunt sacrificate pentru interese personale meschine.(…) “ntr-un astfel de moment, cred că avem fiecare datoria morală să nu rămânem indiferenți. (…) Sunt convinsă că există un număr suficient de mare de membri ai Partidului Social Democrat care se ghidează după aceleași principii sănătoase. Sunt convinsă că exact ei vor sta la baza reformării necesare și reconstrucției de credibilitate pe care o consider vitală în acest moment”, a mărturist Aurelia Cristea pe Facebook.
Nu se mai regăsește ideologic în acest partid
Și fostul secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula, și-a dat ieri demisia din PSD, pe motiv că nu se mai regăsește ideologic în acest partid. ”Am acționat, întotdeauna, în raport cu crezul meu! Nu am niciun motiv să nu o fac și acum. Râmân un om dedicat stângii, neafiliat politic!” a scris Ciprian Necula pe Facebook.
Demisii importante la Reșița, Maramureș și Teleorman
Tot miercuri, secretarul general al PSD Reșița, Valentin Lupșa, și-a dat demisia din partid, nemulțumit de modul în care au fost adoptate marți seara ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale.
“Aseară am simțit că locul meu este în stradă. În toiul nopții, să luptăm cu nedreptatea așa cum un cioban gonește un lup de la stână. Am adormit cu greu, și când m-am trezit dimineață mi-am dat seama că sunt PSD-ist. Singurul mod în care aș fi putut fi în stradă ar fi fost, probabil, înfipt într-o țeapă. Și, culmea, nu aș fi putut fi supărat. Mi-e rușine de mine că am putut participa la construcția unui partid din care s-a născut un guvern bolnav, care lucrează pentru un om, și nu pentru o națiune. Sper să am puterea să mă iert pe mine însumi, ca apoi să pot cere iertare celor din jurul meu”, spune Valentin Lupșa, citat de site-ul Argument.
Unul dintre membrii vechi ai PSD Maramures, Călin Andrei Tuns, un PSD-ist cu state vechi la Maramureș, și-a anunțat și el demisia, dezicându-se de mai marii partidului și de acțiunile lor.
”De-a lungul experienței mele la PSD am cunoscut mulți oameni minunați! Profesori, medici, avocați, studenți, elevi, muncitori, antreprenori, femei, bărbați! Mulți dintre aceștia astăzi sunt indignați de ceea ce s-a întamplat ieri seara și azi noapte! Nu așa se guvernează în anul 2017! Dragnea, Grindeanu și Iordache nu sunt liderii mei!(…) Domnule Grindeanu, nu pot să spun decât că ai făcut ceva pe numele bunicului tău scris pe peretele Memorialului Durerii de la Sighet prin această atitudine”, scrie Călin Tuns pe Facebook.
Un deputat PSD de Teleorman și-a anunțat și el demisia. Adrian Ionuț Gâdea a informat miercuri Biroul permanent al Camerei Deputaților că începând cu data de 27 ianuarie își depune demisia din calitatea de deputat.