Prima tranșă de vaccin Moderna a ajuns, marți seara, în România. Cele 14.000 de doze vor fi distribuite în perioada următoare în centrele de vaccinare din țară.

Vaccinul Moderna este al doilea aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru a fi folosit în Uniunea Europeană, după cel produs de BioNTech Pfizer.

Potrivit specialiștilor, cele două vaccinuri anti-COVID sunt foarte asemănătoare, funcționând după același principiu. Mai exact, învață corpul să identifice virusul și să creeze anticorpii necesari.
Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii, în timp ce vaccinul produs de Moderna are eficacitate de 94.1%.

Ambele vaccinuri se admnistrează în două etape – pentru BioNTech Pfizer rapelul e la 21 de zile, iar pentru Moderna la 28 de zile.

Și reacțiile adverse sunt aproximativ aceleași, cele mai frecvente fiind durere la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră.

Vaccinul BioNTech Pfizer este aprobat pentru a fi utilizat începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat doar de la vârsta de 18 ani.
Cât privește administrarea acestora femeilor însărcinate sau care alătpează, nu au fost raportate efecte adverse în timpul testelor, dar se recomandă, în ambele cazuri, consultarea medicului înainte de imunizare.

Ambele vaccinuri trebuie să fie păstrate la temperaturi foarte scăzute (-80°C pentru vaccinul Pfizer și -20°C pentru vaccinul Moderna). După decongelare, vaccinul produs de Pfizer este stabil 5 zile, la temperaturi între 2-8°C. Acesta conține 5 doze de vaccin și trebuie diluat cu ser fiziologic înainte de a fi administrat. Vaccinul Moderna este stabil timp de 30 de zile la temperaturi de 2-8°C și conține 10 doze, fără a fi necesară diluarea prealabilă.

Până marți, 12 ianuarie, la nivel național au fost vaccinate circa 140.500 persoane, toate cu vaccinul produs de Pfizer.