Ministerul Sănătăţii a alocat aproape 20.000 de doze de vaccin pentru munizarea sălăjenilor, din totalul de 55.000 solicitate de DSP Sălaj.
In depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au ajuns 19.150 de doze de vaccin impotriva gripei sezoniere, reprezentand prima tranşă alocată de Ministerul Sănătăţii judeţului Sălaj. DSP Sălaj a solicitat 54.123 doze de vaccin antigripal, necesare pentru imunizarea persoanelor cu risc crescut de imbolnăvire. Vaccinul va ajunge in următoarele zile la cabinetele medicilor de familie şi in unităţile sanitare unde se va face vaccinarea cetăţenilor.
In acest sezon, vaccinul impotriva gripei sezoniere are incluse tulpinile AH1N1 şi AH3N2 impotriva gripei „porcine”. In sezonul precedent, aproximativ 14.500 de sălăjeni s-au vaccinat impotriva gripei sezoniere şi 22.255 de persoane s-au imunizat impotriva gripei pandemice.
Au dreptul la vaccinarea gratuită copiii şi adulţii pană in 64 de ani care suferă de boli cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau HIV; gravidele; angajaţii din unităţile sanitare şi rezidenţii din unităţile de ocrotire socială; persoanele peste 65 de ani.
Prevenirea, mai ieftină decat tratamentul
Dr. Sanda Stanca, directorul adjunct al DSP Sălaj, a declarat că perioada optimă pentru vaccinare antigripală este octombrie – decembrie, insă se poate prelungi pană in februarie. Vaccinul are efect la 2-3 săptămani după administrare, timp in care organismul fabrică anticorpi. „Epidemiile apar in general iarna şi ar fi ideal să ne vaccinăm pană in luna decembrie, dar se poate pană in februarie. Vaccinarea este este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, la care se adaugă celelalte măsuri de prevenire precum păstrarea unei igiene corporale riguroase, evitarea aglomeraţie şi contactului cu persoanele bolnave etc”, a declarat adjunctul DSP Sălaj. In cazul in care apar simptome specifice gripei (febră 39 – 40 grade celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare etc.), Sanda Stanca a menţionat că este extrem de important ca persoana să se prezinte la medicul de familie care ii va prescrie tratamentul specific. De asemenea, in cazul gripei, este interzis să se administreze aspirina (acetil salicilic) care poate favoriza apariţia sindromului Reye.
Dan Medve Colţofeanu, medic primar medicină de familie, a precizat că pacienţii care ştiu că au dreptul la vaccinare gratuită vin de bunăvoie la cabinet. „In general persoanele varstnice şi bolnavii cronici vin să se vaccineze. Persoanele cele mai expuse la imbolnăviri aud in mass-media despre campania de vaccinare şi vin să se intereseze la cabinet”, a declarat medicul de familie.
Pană acum nu a fost inregistrat nici un caz de suspiciune de gripa sezonieră.