Cel mai probabil, vaccinul de la AstraZeneca va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. În această lună, în România ar urma să ajungă și cel de-al treilea tip de vaccin anti-covid, cel produs de AstraZeneca, după cele de la Pfizer și Moderna.
”Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, aşa cum am anunţat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi din Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale”, a mai declarat Gheorghiţă.
Și Ministerul Sănătăţii a anunțat că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România.
Luna aceasta, România va primi de la AstraZeneca aproximativ 800.000 de doze, iar diferenţa până la 1.300.000 în luna martie. Din 15 februarie, a anunțat Valeriu Gheorghiță, vor fi deschise pentru vaccinare circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel naţional, cu distribuţie judeţeană în funcţie de numărul persoanelor din fiecare judeţ.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că persoanele nu vor putea alege tipul de vaccin ce le va fi administrat, menționând că ”nimeni nu va fi forţat să facă un anumit tip de vaccin dacă nu va considera acest lucru”.
”Vaccinarea este voluntară, este gratuită şi nu este obligatorie, şi nici nu trebuie să fie condiţionată, şi nu este condiţionată. Deci, din acest punct de vedere, trebuie în primul rând să ne uităm la caracteristicile fiecărei persoane care este programată – şi aici ţine de responsabilitatea medicului din centrul de vaccinare de a face corect un triaj medical, de a identifica eventualele reacţii adverse sau reacţii alergice din trecut, de a identifica eventualele boli care pot să contraindice sau să necesite un nivel mai mare de precauţie la administrarea unui anumit tip de vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Vaccintul de la AstraZeneca este diferit de cele de la Pfizer și Moderna, fiind un vaccin pe bază de virus viu, în timp ce celelalte două au la bază ARN mesager. Eficacitatea în cazul vaccinului AstraZeneca este de 60 la sută, în timp ce vaccinurile de la Pfizer și Moderna au o eficacitate de aproximativ 95 la sută.