În plină perioadă de implementare a noilor restricții pentru prevenirea infectărilor cu SAV-Cov-2, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medical Valeriu Gheorghiță, a anunțat că spre sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai va începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie. Oficialul a declarat că va fi folosit vaccinul Johnson&Johnson și, posibil, și cel de la AstraZeneca.

”Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie, în mod deosbit cu vaccin de la Johnson&Johnson și foarte probabil și AstraZeneca, fără să mai existe posibilitatea de programare în platformă. Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus Valeriu Gheorghiță. El a mai precizat că vaccinul Johnson&Johnson, din punct de vedere organizatoric, este un vaccin care se pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-through sau, de asemenea, pentru echipe mobile ori în localități din mediul rural.

Ligia Marincaș, directorul DSP Sălaj, ne-a declarat cu privire la vaccinarea în cabinetele medicilor de familie că nu există date certe în acest moment și că, în momentul în care vor exista informații precise, acestea vor fi anunțate publicului larg.

”Nu avem în acest moment date cu privire la imunizarea populației în cabinetele medicilor de familie. Toate cabinetele medicilor de familie sunt autorizate și pentru vaccinare, dar vom putea oferi date concrete atunci când le vom deține”.

În acest moment nu sunt stabilite regulile pe care medicii de familie care vor dori să se implice în campania de imunizare vor fi nevoiți să le respecte sau dacă vor fi obligați să deruleze campania de vaccinare și în cabinetele lor. Pentru că sigur vor apărea unele condiții pe care medicii de familie trebuie să le îndeplinească, probabil vor exista situații în care unii dintre ei să nu poată respecta toate normele și atunci nu vor putea oferi acest serviciu. Cert este faptul că, în ultimele luni, s-a pus tot mai multă presiune pe medicii de familie, iar una dintre consecințele implicării tot mai mari a acestora a fost aglomerarea lor cu noi și noi atribuții.

Linia I, medicul de familie?

Un pacient era obișnuit să calce pragul cabinetului medicului de familie pentru o rețetă, pentru un consult sau un bilet de trimitere. Servicii uzuale de medicină pe care medicul le oferă prin contract cu Casa de Sănătate. Însă pandemia a adus atribuții și reguli noi și pentru această categorie de medici, cu scopul de a decongestiona spitalele.

Una dintre noile atribuții, în vigoare din vara anului trecut, este tratarea la domiciliu și monitorizarea pacienților confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Această măsură utilă pentru pacienții cu forme ușoare și care implică cert costuri mai mici ale statului cu pacienții COVID a impus modificarea programului și a modalității de lucru la cabinetele medicilor de familie, achiziționarea de noi echipamente și dotări speciale.

Desigur, nu toți medicii au investit în dotări speciale, dar există în Sălaj medici de familie care își doresc să ofere siguranță și risc de infectare minim în cabinetele lor, astfel că au investit inclusiv în aparatură modernă de dezinfecție a spațiilor sau în tehnică specială pentru a-și contacta zilnic pacienții cu COVID monitorizați la domiciliu. Trebuie precizat faptul că medicii de familie, spre deosebire de medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate unde regulile sunt făcute de conducerile spitalelor, nu pot îngrădi accesul pacienților la medicina primară. Medicul de familie este medicul obligat prin contractul cu Casa de Sănătate să onoreze toate serviciile medicale de bază pacienților săi: să ofere rețete, bilete de trimitere și să-și consulte toți pacienții din listă care i se adresează. Presiunea s-a mutat în acest mod din spitale în cabinetele medicale, medicii de familie devenind, mai nou și pe fondul creșterii numărului de cazuri și al aglomerării spitalelor, Linia I în lupta cu noul coronavirus.

Din această mutare a presiunii pe medicii de familie au avut de suferit și pacienții non-covid în unele cazuri. Unii medici de familie au fost nevoiți să amâne programări pentru consultații din cauza numărului mare de pacienți cu COVID. Asta reprezintă o problemă a sistemului de sănătate pentru că, pe lângă pandemie, mai există femei însărcinate care trebuie monitorizate, copii și foarte mulți bolnavi cronici. Iar campania de vaccinare în cabinete va aduce și mai multă presiune fix la baza sistemului de sănătate. Rămâne de aflat câți medici de familie sălăjeni vor fi implicați în campania de imunizare a populației.