Salajenii nu inteleg inca avantajele unui program care s-a dovedit de succes si care i-ar promova, oferindu-le si posibilitatea de a intra in circuite turistice
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) deruleaza, incepand din 1 septembrie si pana in prima zi de noiembrie, cea de-a XIV-a editie a programului „Vacante la tara”. In acest an, programul debuteaza cu doua saptamani mai devreme fata de 2008, „datorita succesului inregistrat la editia precedenta si a solicitarilor turistilor”, potrivit oficialilor ANTREC.
Turistii au, astfel, posi-bilitatea de a petrece sase zile/cinci nopti la preturi mult mai mici decat in restul anului. Spre exemplu, daca opteaza pentru o pensiune de doua margarete, turistul va scoate din buzunar 150 de lei, in timp ce pentru o pensiune de trei si patru margarete, pretul urca la 195 de lei. Sumelor amintite li se adauga cheltuielile cu masa, dar daca turistul prefera sa vina cu mancarea de acasa, gazdele ii asigura toate cele trebuincioase pentru gatit.
La acest program participa pensiuni din judetele Alba, Brasov, Constanta, Covasna, Gorj, Maramures, Neamt, Suceava, Sibiu, Tulcea si Vrancea. Nici una dintre pensiunile din Salaj nu a fost interesata sa fie promovata prin „Vacante la tara”, ne-a declarat Corina Muresan, directorul ANTREC Salaj. „In majoritatea cazurilor, este vorba despre o problema de comunicare. Cei mai multi proprietari de pensiuni din judet nu constientizeaza rolul major pe care il are vanzarea de servicii prin intermediul unei asociatii de profil. Se limiteaza la a oferi servicii de masa si cazare, pe care prefera sa le vanda direct. Este o abordare total gresita”, explica Muresan, men-tionand ca acestora le lipsesc programele coerente de vanzare a produsului turistic. Potrivit spuselor sale, in prezent, circa patru pensiuni din judet (din Petrindu, Boghis, Barsau si Galgau) ar putea „vinde” Salajul.
Pentru a pune umarul la promovarea turismului in judet, filiala judeteana ANTREC lucreaza la crearea unei retele de pensiuni ai caror proprietari ar fi interesati de o viitoare colaborare cu asociatia. „Putem construi un produs turistic in Salaj doar daca gandim complex. De unul singur, proprietarul de pensiune nu poate veni cu oferte deosebite care sa raspunda asteptarilor turistului anului 2009. Tocmai de aceea trebuie sa dovedeasca mai multa deschidere”, a mai spus Corina Muresan.
Traditia in festival
Salajenii pot alege sa petreaca la Vama, in Suceava, pentru a participa, in 5 si 6 septembrie, la „Sarbatoarea Hribului”, la Bran, unde se organizeaza „Ravasitul Oilor” si „Festivalul Branzei si Pastramei” ori la Negri, Neamt, renumit pentru „Festivalul fructelor de padure”.