SRI ne-a obișnuit deja să comunice la modul ghiduș tot felul de lucruri, iar anunțul de înscriere nu face notă discordantă. Iată ce a publicat instituția pe pagina sa oficială de Facebook:
”Vă gândiți la o carieră în SRI? Este momentul perfect pentru a lua o decizie, înscrierile sunt deschise. A fost publicat Ghidul Candidatului, care aduce răspunsuri și clarificări pentru cele mai comune dintre întrebările pe care le-am primit în ultimii ani de la candidați: Sunt oare potrivit pentru a lucra în SRI? Ce presupune selecția? Cum voi fi pregătit pentru a lucra în SRI? Care este pachetul de beneficii? Ce obligații voi avea?” Apoi revine cu clarificări cu privire la ultima întrebare: ”OK, nu primim această întrebare prea des, dar am considerat util să o introducem în listă”.
Cum arată candidatul potrivit pentru SRI?
Potrivit ghidului candidatului, publicat de SRI, ca să te poți angaja la această instituție trebuie, conform legii și normelor interne specifice Serviciului, să îndeplinești cumulativ o serie de criterii: să ai cetățenie română și domiciliul stabil în România; să nu fii în curs de cercetare, urmărire sau judecată sau să nu fi fost condamnat penal; să nu faci parte din partide, formațiuni sau organizații politice, din momentul încadrării în SRI; să nu participi ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizații sau societăți comerciale, din momentul încadrării în SRI; să fii absolvent de studii universitare, cu licență, al unei instituții de învățământ superior acreditată; pentru anumite posturi sunt necesare și studii post-universitare, iar pentru altele se cer doar studii liceale; să nu fii consumator de substanțe stupefiante, psihotrope sau susceptibile a avea efecte psihoactive ori dopante, aflate sub control național ori prevăzute în convențiile internaționale la care România este parte sau să nu fi desfășurat activități ilegale cu astfel de produse.
”În interviurile de selecție și de securitate, evaluăm punctual și cu atenție interacțiunile anterioare cu astfel de substanțe. Suntem conștienți de amploarea acestui fenomen, însă rigorile normative și specificul organizației ne obligă să acordăm acces la date clasificate exclusiv persoanelor care nu se expun unor situații vulnerabilizatoare sau care ar putea afecta discernământul. Lipsa sincerității cu privire la orice aspect, pe parcursul oricărei etape de selecție, reprezintă motivul principal al respingerii candidaturilor”, precizează Serviciul Român de Informații (SRI).
Tot ca o condiție pentru viitorii candidați, este și disponibilitatea acestuia ca, după încadrare, să desfășoare activități în orice zonă a României, potrivit nevoilor instituției.
”În raport cu fiecare tip de post vacant, candidații trebuie să facă dovada, pe parcursul procesului de selecție, că îndeplinesc anumite criterii specifice: pregătire profesională într-un domeniu de interes actual pentru Serviciu (experiența efectivă de lucru în domeniul respectiv reprezintă, după caz, un avantaj sau o cerință obligatorie), inteligență peste medie, nivel de cultură generală peste medie și competențe lingvistice, interes pentru dezvoltare continuă și capacitate ridicată de învățare, o stare de sănătate, atât fizică, cât și psihică, bună (apt medical și psihologic, conform baremelor stabilite de SRI). Anumite posturi necesită abilități ridicate de relaționare și comunicare, de analiză și sinteză, adaptare, creativitate, spontaneitate, responsabilitate, rezistență crescută la condiții de stres. Alte posturi specializate implică deținerea unei pregătiri universitare/postuniversitare strict în domeniul corespunzător postului, a unor atestate de liberă practică care permit exercitarea unor profesii și/sau a unor certificări care indică atestarea competențelor specifice într-un anumit domeniu”, se arată în ghidul SRI.
SRI caută de toate
Se pare că Serviciul Român de Informații vrea să înregimenteze în rândurile sale foarte multe categorii de personal, de la ofițeri operativi la analiști, specialiști IT&C, lingviști, luptători antiteroriști, personal care îndeplinește atribuții administrative (ofițeri, subofițeri, salariați civili).
”Pentru că activitatea noastră principală presupune culegerea și analiza informațiilor care indică riscuri, vulnerabilități sau amenințări la adresa securității naționale, căutăm continuu ofițeri operativi, ofițeri analiști, specialiști tehnici și, când avem nevoi punctuale, suntem interesați să selecționăm specialiști în diverse domenii de activitate, care asigură suport dedicat misiunilor Serviciului”, spune instituția.
Găsești informațiile pe site-ul SRI
Dacă vrei să aplici, informează-te direct de pe site-ul SRI. Pe site-ul instituției, la secțiunea Cariere, vei găsi o listă a posturilor disponibile, actualizată periodic, cu detaliile aferente fiecăruia. Pentru a aplica, SRI îți recomandă să parcurgi cu atenție descrierea postului vizat și, în măsura în care constați că îndeplinești condițiile generale și specifice, poți să completezi formularul dedicat din secțiunea Aplică a site-ului instituției. Candidatura ta va fi evaluată și vei fi contactat doar în situația în care profilul tău este potrivit funcției vizate și organizației.
”Pentru ocuparea oricărui post în organizație, vei parcurge un proces de selecție complex, care poate cuprinde, în funcție de tipul postului, următoarele probe: evaluarea candidaturii, interviuri de selecție, probe psihologice, probe de evaluare a cunoștințelor de cultură generală, a cunoștințelor de limbă străină, evaluarea competențelor profesionale, evaluarea aptitudinilor, evaluare medicală și verificări de Securitate”, se arată în același ghid.
Dacă parcurgi cu bine toate probele de selecție, începi procesul de pregătire în funcție de postul pentru care ai optat și necesitățile iinstituției. Dacă eșuezi la una dintre probe, te poți întoarce altădată, mai bine pregătit.