Lupta pentru șefia AEP devine din ce în ce mai strânsă. Anul viitor, România va avea patru rânduri de alegeri, iar Autoritatea Electorală Permanentă este, practic, instituția-cheie din spatele organizării acestora.
Mai exact, AEP are, potrivit legii, misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Fostul președinte al instituției, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a demisionat de la șefia ASF în 13 februarie, interimatul fiind asigurat acum de vicepreședintele Vajda Zsombor.
USR îl propune pe Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității București, pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). În același timp, reprezentanții formațiunii politice critică intenția PSD de a-l susține pentru această funcție pe Toni Greblă, fost judecător CCR și actual prefect al capitalei.
“PSD-ul este foarte convins că trebuie să îl pună acolo pe domnul Toni Greblă, care este departe de orice calificare și statură morală care să îl recomande pentru o astfel de slujbă. Imaginați-vă că dăm alegerile din 2024, toate alegerile statului român, pe mâinile domnului Greblă. Își dorește PSD-ul pentru că ar avea în mână alegerile, acesta ar fi rezultatul unui astfel de eveniment, pe care sper să îl evităm. PNL-ul este extrem de timid, nu e capabil să vină cu o propunere coerentă. Noi am identificat o personalitate care ar putea să ocupe această funcție și să asigure o activitate eficientă a AEP anul viitor”, a declarat, la Zalău, senatorul USR Radu Mihail, referindu-se la Cristian Preda, cu mențiunea că acesta a acceptat deja să se angajeze în cursă.
Câteva dintre obiectivele lui Cristian Preda, în cazul validării sale la șefia AEP, sunt, potrivit USR, “monitorizarea finanțării partidelor și a cheltuielilor lor, cu focus inclusiv pe modalitatea în care banii cheltuiți pentru propaganda prin presă limitează dreptul la informare al cetățenilor, îmbunătățirea semnificativă a Registrului Electoral, ca să evităm să avem pe listele electorale mai multe persoane decât cetățenii înregistrați la recensământ, mai multe secții de vot, mai ales în străinătate, pentru ca românii din diaspora să nu mai fie nevoiți să stea ore întregi la cozi ca să voteze”.
“Autoritatea Electorală Permanentă, instituție cheie pentru buna desfășurare a alegerilor și pentru tot ce înseamnă controlul finanțării partidelor politice, nu trebuie să fie sub papucul PSD, partid care a arătat de-a lungul anilor că nu dă doi bani pe democrație”, consideră senatorul USR.
Acești ticalosi care au îngropat tara, nici nu au pretenții mari! Urez aceasta-i partid sa aibă soarta PNȚCD-ului!!! Sunt niște zombi!!!