USR a redepus, joi, în Senat, solicitare oficială pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, dedicată exclusiv corectării “aberațiilor din noua lege a pensiilor”. O cerere similară a fost depusă la finalul lunii iunie, dar PSD și PNL au respins-o.

Dacă parlamentarii s-ar întruni în sesiune extraordinară, corecțiile necesare pot fi adoptate de Parlament până la 1 septembrie, precizează USR.

„Pentru aproape 800.000 de oameni, noua lege a pensiilor nu ține cont de contributivitate. Aproape 800.000 de oameni care au lucrat în grupe de muncă trăiesc zilele acestea, alături de familiile lor, adevărate drame când deschid plicurile cu deciziile de recalculare. Pierd chiar și peste 4.000 de lei la pensie, după cum rezultă din deciziile pe care le-am primit de la oamenii disperați. Dau doar un exemplu: la un stagiu de cotizare de 37 ani și aproape 8 luni, a rezultat la recalculare o reducere a pensiei cu 4.192 lei”, declară deputatul USR de Gorj, Radu Miruță.

Parlamentarul USR atrage atenția că, la nivel național, 17,44% dintre pensionari sunt afectați de noua lege a pensiilor.

„Știu că în 2025 nu vor mai avea bani și, în loc să facă economii la bugetul public, fac la buzunarul pensionarilor din industrie. Schimburile de noapte, riscurile de accidente lângă cuptoare încinse, munca zilnică cu substanțe periculoase sau în subteran, în spitale, toate sunt șterse cu buretele din calculul pensiei. Oamenii care au muncit și au contribuit «prea mult» sunt pedepsiți acum la bătrânețe. Am votat împotriva acestor nedreptăți și am depus legea corectă care să le repare. Nu este doar despre bani, ci și despre respect”, precizează deputata USR Oana Țoiu.

În opinia formațiunii politice, noua lege îi defavorizează pe cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, care au plătit contribuții mai mari decât restul angajaților. Când contribuția pentru condiții normale a fost între 20-35% din salariu, cei care au lucrat în condiții speciale au plătit 10% în plus. Iar din 2018, când contribuția pentru condiții normale a devenit 25%, au plătit suplimentar 8%, explică USR.

Contribuția suplimentară pentru condiții deosebite și condiții speciale a urmărit cumpărarea de vechime suplimentară și multiplicarea punctajului lunar, în condițiile în care în aceste domenii grele oamenii au o speranță de viață mai mică, numeroase boli profesionale.

„Legea pensiilor, anunțată de PSD ca fiind o mega petrecere cu artificii, se dovedește mai degrabă o bombă care explodează în față. Legea este foarte prost făcută, iar marii pierzători ai pseudo-reformei PSD-PNL sunt cei care au lucrat în condiții grele de muncă, în minerit, siderurgie, pe platforme maritime și așa mai departe, în locuri în care și-au riscat viața și sănătatea. Cerem lui Ciolacu și Ciucă ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, înainte ca bomba pensiilor să explodeze definitiv la 1 septembrie, să întrunească Parlamentul și să corecteze erorile fundamentale din lege. Orice vot împotriva dezbaterii și a corectării legii din partea coaliției PSD-PNL înseamnă o inconștiență crasă și o nepăsare față de vârstnici absolut condamnabilă”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie, vicelider al grupului USR din Senat.

USR a depus proiect de corectare a legii pensiilor sub semnătura parlamentarilor Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, după ce a atras atenția asupra inechităților constatate încă din timpul dezbaterii acesteia în Parlament, în noiembrie 2023. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

Pentru a-și susține afirmațiile, USR dă exemplu un pensionar care, după ce a lucrat toată viața ca mecanic de locomotivă, a aflat acum că de la 7.289 de lei îi scade pensia la 4.820 de lei. De altfel, acest caz a fost intens mediatizat.

“Să presupunem că la fiecare început de an ar fi o indexare de 7% a pensiei (în funcție de inflație și de câștigul salarial mediu brut pe economie), indexare care se aplică însă, atenție, pensiei recalculate, nu pensiei în plată: la 1 ianuarie 2025: pensie recalculată indexată – 5.157 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei, la 1 ianuarie 2026: pensie recalculată indexată – 5.518 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 leI, la 1 ianuarie 2027: pensie recalculată indexată – 5.904 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei, la 1 ianuarie 2028: pensie recalculată indexată – 6.317 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei, la 1 ianuarie 2029: pensie recalculată indexată – 6.759 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei, la 1 ianuarie 2030: pensie recalculată indexată – 7.232 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei, la 1 ianuarie 2031: pensie recalculată indexată – 7.738 lei, pensionarul va primi pensia majorată – 7.738 lei. În concluzie, domnul Vasile va mai primi efectiv ceva în plus la pensie – 449 lei – de abia în 2031. În tot intervalul septembrie 2024 – ianuarie 2031, puterea lui de cumpărare va fi însă puternic erodată, ceea ce înseamnă că va putea cumpăra din ce în ce mai puține lucruri cu pensia pe care o primește”, arată USR.