Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 58 la sută dintre romani ar vota USL, 19 la sută PDL şi 9 la sută Partidul Poporului.
Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a lansat marţi ultimul sondaj referitor la părerile şi intenţiile romanilor cu privire la viitoarele alegeri parlamentare şi nu numai. Potrivit sondajului CCSB, 58 la sută dintre romani ar vota cu USL (PSD – PNL+PC), 19 la sută cu PDL, 9 la sută cu Partidul Poporului, 5 la sută cu UDMR, respectiv 4 la sută cu PRM. De asemenea 77 la sută dintre romani consideră că direcţia in care se indreaptă ţara este greşită, iar 14 la sută că este bună. La intrebarea „increderea populaţiei in politicieni” sondajul CCSB are cateva surprize. Astfel 46 la sută dintre romani au incredere in Sorin Oprescu şi tot ataţia in Mugur Isărescu. Doar 37 la sută cred in Crin Antonescu, 35 la sută in Victor Ponta şi 24 la sută in Adrian Năstase. De increderea a doar 11 la sută dintre romani se mai bucură Traian Băsescu, respectiv Emil Boc.
Dacă romanii ar vota partidele politice şi nu alianţele, 37 la sută dintre ei ar merge pe mana PSD, 19 la sută ar miza pe PNL, 18 la sută pe PDL, 9 la sută pe Partidulul Poporului, 5 la sută pe UDMR, in jur de 4 la sută pe PC şi tot 4 la sută pe PRM. In ceea ce priveşte noua propunere de reorganizare administrativă a ţării 29 la sută dintre romani sunt de acord, iar 59 la sută spun hotărat nu. Restul de 12 la sută incă nu au o opinie.
Pedeliştii mizează in alegeri pe candidaţi cu notorietate
Sondajele făcute de către PDL la noi in judeţ arată că partidul stă in Sălaj chiar mai bine decat media pe ţară reflectată in sondajul CSSB, potrivit preşedintelui PDL Zalău, Claudiu Barsan. Intrebat de reporterul Graiul Sălajului care vor fi măsurile luate de PDL pentru a-şi recăpăta electoratul, Barsan spune că „au inceput de ceva timp să se vadă efectele reformelor implementate de actualul Guvern şi dacă reformele işi vor arăta in continuare succesul, populaţia le va aprecia”. „O altă măsură ar fi desemnarea unor oameni cat mai credibili la alegerile locale şi generale de anul viitor, pentru că, fiind alegeri uninominale, va fi foarte important şi candidatul”, a conchis democrat-liberalul.
In cazul in care cele trei partide din USL ar merge separat pe buletinele de vot, PNL ar obţine 19 la sută din voturi, PSD 37 la sută, iar PC 4 la sută. Procentul inregistrat de către PNL in sondajul CCSB este cel mai mic scor obţinut de liberali in sondajele din ultimele luni. „Au fost diferite sondaje şi foarte contradictorii in toată această perioadă. Odată PNL era mult mai sus in sondaje şi se dorea reducerea acestui lucru pentru că dacă ar merge separat in alegeri ar avea de caştigat. Acest scor este posibil şi datorită faptului că Victor Ponta a fost mai prezent in declaraţii ca Crin Antonescu”, a explicat Radu Căpilnaşiu, preşedintele PNL Sălaj. Liderul liberal consi-deră că „USL este un proiect politic cu scopuri bine determinate, iar atata timp cat ele işi urmează ţelul, restul speculaţiilor trebuie lăsate la o parte”.
UDMR se menţine la 5 la sută
Ca şi in sondajele anterioare, UDMR păstrează procentul de 5-6 la sută din electorat. In ceea ce priveşte viitoarele alegeri şi posibilitatea de a rămane la guvernare şi după 2012, Marko Bela, fostul preşedinte al Uniunii, a declarat la Zalău că „sondajele, in acest moment, arată că UDMR are şustinerea necesară”, respectiv 5 – 6 la sută din electorat ar vota cu maghiarii, dar a menţionat că sondajele de opinie sunt numai un reper şi scopul lor este să intre din nou in Parlament.