Unul din trei sălăjeni este supraponderal
Un studiu publicat de Biroul European de Statistică la data de 1 septembrie arată că unul din patru români este obez, iar unul din trei români este supraponderal. Acelaşi studiu mai arată faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc major în aproximativ 75 la sută din bolile contemporane şi că doar 10 la sută din cei 3,5 milioane de români care su-feră de obezitate merg la un control medical iar doar 1 la sută dintre aceştia sunt incluşi într-un program naţional de educaţie împotriva obezităţi.
Cunoscutul medic nutriţionist Marius-Andrei Călinici a explicat pentru Graiul Sălajului că şi judeţul Sălaj se aliniază nivelului naţional şi că unul din trei sălăjeni este supraponde-ral. Nutriţionistul ne-a spus că obezitatea se simte din ce în ce mai accentuat şi la nivelul copiilor şi persoanelor tinere.
Călinici recomandă părinţilor să nu le mai cumpere copiilor mâncare de tip fast-food şi să încerce, cu precădere în această perioadă, să le ofere fructe şi legume, dacă se poate din grădină. Nutriţionistul sălăjean spune că prunele şi strugurii se pliază în acest moment perfect pentru o dietă sănătoasă şi bogată în calorii, în special datorită faptului că este sezonul când aceste fructe sunt disponibile din abundenţă. Călinici spune că nu există o reţetă stan-dard şi ar fi absurd să existe, fiecare persoană are un consum diferit de hrană, dar recomandabil ar fi ca aceasta să încerce un consum mai ridicat de zarzavaturi. stop_coloana
Obezitatea rezultă de multe ori din stres
Nutriţionistul sălăjean mai explică faptul că de multe ori obezitatea poate fi un răspuns la anumite probleme psihice. Multe persoane care au pro-bleme de natură psihică, pro-venite de cele mai multe ori din cauza stresului sau a depresiei, mânâncă mai mult. Problema este, spune Călinici, că e “mult mai uşor să schimbi religia unui popor decât obiceiurile alimentare.”
Stresul ca factor declanşator al obezităţii a fost analizat şi de către Ileana Iliescu, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Inteligenţei Copiilor şi Adolescenţilor. “Toţi oamenii răspund la stres prin mâncare. Unul din factorii determinanţi ai acestui tip de comportament este faptul că o componentă importantă a senzaţiei de frică şi stres este Amygdala, zona localizată în interiorul creierul care intră în panică de fiecare dată când o înfometăm şi răspunde prin stres, liniştindu-se doar în momentul în care ne alimentăm”, a afirmat psihologul Iliescu.
