În România, cultura mersului la festivaluri s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, și asta pentru că paleta de evenimente s-a lărgit tot mai mult și este imposibil să nu găsești ceva care să se alinieze gusturilor fiecăruia. Pandemia de coronavirus a furat însă, temporar, gloria unor evenimente care puneau România pe harta europeană a distracției și care erau așteptate, an de an, de mii de participanți.
Organizatorii Untold și Neversea propun organizarea festivalurilor cu public începând cu vara acestui an, avansând ideea ca spectatorii să fie supuși testelor rapide COVID-19, în fiecare zi a evenimentelor muzicale, înainte ca aceștia să intre în arenă. Anunțul a fost făcut la un post de televiziune, de către Eduard Chereji, director de comunicare al festivalurilor Untold și Neversea.
“Eu sunt foarte optimist pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în anul 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă. Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul, poate, au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant ori hotel. Noi propunem, în ceea ce privește Untold și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji.
Organizatorii susțin, de asemenea, că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.
“Am vorbit cu cei din Barcelona, și cu cei din Olanda și Germania. De peste tot, avem deja strânse concluziile. Sunt peste 100 de pagini pe care le-am pregătit pentru întâlnirile cu autoritățile. Și una dintre cele mai importante concluzii a fost că, la un eveniment, acolo unde se testează, oamenii sunt mult mai în siguranță decât dacă merg la supermarket” , a mai precizat organizatorul festivalurilor, Eduard Chereji.
În sprijinul acestei propuneri vine și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unul dintre cele mai mari spitale COVID din București. “Aceste evenimente trebuie să reînceapă, să facă parte din viața noastră. Toți ne dorim reluarea, cu un grad de normalitate, a vieții noastre. Sigur că da, o parte din evenimente pot fi discutate în condiții speciale, cu măsuri care trebuie adaptate acestui an. De ce nu, cu testare, cu vaccinare a unui număr mare de persoane, să putem spera la organizarea unui eveniment. Testele rapide ar putea fi o opțiune”, a afirmat aceasta.
În 2019, piața festivalurilor din România se bucura de o creștere spectaculoasă. Potrivit unui studiu realizat de Frames, dincolo de biletele vândute, business-ul de festival însemna zeci de milioane de lei încasați din servicii, mâncare și băuturi, transport, turism, produse promoționale și afaceri conexe, cu o audiență estimată la peste 1 milion de oameni. În anul 2020, elanul a fost tăiat brusc de venirea pandemiei, industria culturală fiind printre cele blocate aproape complet de acest context epidemiologic.