Universitatile nu sunt adptate la realitatile de pe piata muncii

imagine-articol0_52507

 

 

 

In contextul in care peste o jumatate de milion de studenti romani au inceput luni cursurile, Ziarul Financiar a publicat ieri o analiza din care reiese ca invatamantul superior din tara noastra nu este adaptat realitatii de pe piata muncii si ca facultatile „livreaza” foarte multi juristi si functionari, in conditiile in care este mare nevoie de IT-isti si de vorbitori de limbi straine. 

Pe baza celor mai recente informatii preluate de la Institutul National de Statistica, peste 540.000 de tineri au început ieri cursurile universitare, iar un sfert dintre acestia, adica 137.000 de persoane, studiaza la o facultate specializata în afaceri, administratie sau drept.
Pe locul doi în topul facultatilor cu cei mai multi studenti înscrisi la toate ciclurile de studiu se afla cele cu specializare în inginerie, prelucrare si constructii, la care sunt „concentrati“ peste 21 la suta din totalul studentilor din România, adica circa 116.000.
„Companiile cauta mai ales absolventi de facultati cu profil IT, pentru ca exista un deficit mare de specialisti. Sunt multe companii nou-intrate pe piata în domeniul IT, iar numarul de locuri disponibile la facultatile de profil este limitat si am vazut ca anul acesta nu au fost nici prea multi studenti înscrisi în anul I de studiu. Raportul dintre ce se cauta pe piata muncii si ponderea studentilor pe grupe de specializari este invers: angajatorii au nevoie de IT-isti si de vorbitori de limbi straine, iar facultatile livreaza în continuare mai multi absolventi de drept, afaceri si administratie”, este citata Raluca Penes, din cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.
Mai putin de 35.000 de studenti, din toti anii de studiu, învata la o facultate cu specializare în domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, ceea ce reprezinta doar 6,4 la suta din total, arata Ziarul Financiar, pe baza datelor de la Statistica. Situatie care determina multi angajati, absolventi ai altor tipuri de specializari, sa urmeze cursuri ca sa se reprofileze spre domeniul IT, pentru ca firmele de IT angajeaza chiar si candidati care nu au studii superioare în domeniu, potrivit Ralucai Penes.