Uniforma ar putea să redevină obligatorie în toate școlile din România, după ce Senatul a adoptat marţi o propunere  legislativă în acest sens.

Au fost 87 de voturi pentru, 41 contra și nicio abținere. Pe de altă parte, statul se obligă să suporte costurile achiziționării acestora, astfel că fiecare elev din învățământul general obligatoriu ar urma să primească câte 350 de lei anual, bani de uniformă.

Propunerea legislativă urmează să fie votată și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în procedură de urgență. Dacă propunerea va primi și votul deputaților, iar apoi va fi promulgată de șeful statului în timp util, uniforma ar deveni obligatorie începând cu anul școlar 2020-2021, adică de luna viitoare.

Potrivit proiectului, unitatea școlară stabilește un model de uniformă pentru elevii săi, iar statul va acoperi cheltuielile privind achiziționarea acesteia, prin acordarea unei sume în valoare de 350 de lei fiecărui elev, fondurile necesare urmând să fie acordate din bugetul Ministerului Educației.

În prezent, uniforma nu este obligatorie prin lege, însă fiecare unitate de învățământ poate impune purtarea ei, prin includerea acestei prevederi în regulamentul școlar.

Consiliile profesorale, cu consultarea comitetelor de părinți, sunt cele care pot stabili semnele distinctive pentru elevii unei unități de învățământ. Acestia pot opta pentru uniformă, eșarfă sau ecuson.
La nivelul unității școlare trebuie să fie stabilit un semn distinctiv, iar în situația în care acest semn distinctiv este uniforma, toti cei care urmează cursurile respectivei unități școlare trebuie să o poarte.

Tichete în valoare de 500 de lei pentru elevii proveniți din familii defavorizate

În baza unei Ordonanțe de Urgență adoptate deja de Executiv, elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial care provin din familii defavorizate vor primi un sprijn financiar în valoare de 500 de lei sub formă de tichete. Acest ajutor va putea fi utilizat doar pentru achiziționarea de rechizite și haine, din anumite magazine.  Suma alocată va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii,  pe baza buletinului de identitate al titularului.

Până la începerea noului an școlar a mai rămas o lună de zile, iar condițiile în care elevii vor  participa la cursuri se vor stabilii în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ.