Criza s-a instalat destul de dramatic in economia romaneasca. Din cauza subtierii grave a comenzilor, agentii economici se chinuie sa reziste pe linia de plutire. A fost nevoie sa dea afara din personal, iar unii au ajuns chiar in cele mai disperate situatii. Guvernul incearca sa adopte diverse masuri anticriza pentru a-i sprijini pe angajatori. De la subventionarea locurilor de munca, acum vrea sa treaca la deduceri fiscale pentru firme.
Recent, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat ca firmele care isi vor pastra numarul de angajati la sfarsiul anului sau care vor avea un numar mai mare de angajati ar putea sa beneficieze de deduceri fiscale. Va fi analizata posibilitatea reducerii unor contributii ale agentilor economici. Insa pentru o micsorare a contributiilor sociale, Romania ar avea nevoie de un imprumut de miliarde de euro pentru a acoperi deficitul la fondul de pensii. Iar din luna octombrie va fi o noua crestere a pensiei sociale minim garantate, la 350 de lei. Plus ca salariul minim va trebui sa creasca treptat pana va ajunge la 50% din salariul mediu pe economie. Din pacate, Romania nu-si poate respecta promisiunile, angajamentele, fara a recurge la imprumuturi si va ajunge sa fie datoare altora, pana-n gat. Si, ca intotdeauna, pana la urma tot contribuabilii vor avea de tras.
Intr-o perioada in care societatile evita sa mai faca angajari, ba chiar sunt nevoite sa recurga la concedieri, Executivul incearca sa le determine macar sa-si pastreze actualii angajati. In prezent, datorita sezonului estival, se mai fac angajari de barmani si ospatari. Si in constructii mai sunt miscari. Dar daca criza se va adanci, ce se va intampla la toamna? Va reusi Guvernul, prin masurile sale, sa opreasca disponibilizarile?
Previziunile sunt sumbre. Un studiu recent privind perspectivele angajarii de forta de munca arata ca si in trimestrul al III-lea din 2009 va fi un declin constant. Rezultatele indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca. Patronii sunt pesimisti in privinta unor eventuale incadrari. Daca se continua in acest ritm, unde vom ajunge?
Unde vom ajunge?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...