Locuitorii din Fildu de Sus si din cel de Mijloc vor avea in maximum zece luni alimentare cu apa si canalizare.
Pana la sfarsitul acestui an, locuitorii din doua sate ale comunei Fildu de Jos – Fildu de Sus si Fildu de Mijloc – vor fi racordati la sisteme de alimentare cu apa si la canalizare, printr-un proiect in valoare de doua milioane si jumatate de euro, castigat de primarie prin FEADR, masura 3.2.2.
Prin acest proiect vor fi realizati 11 kilometri de retea de alimentare cu apa si opt de canalizare si se vor construi o statie de tratare si una de epurare a apei. Sursa de apa o reprezinta un izvor din apropiere de Fildu de Sus (din Dealul Greban, cum spun localnicii), al carui debit, de 11 litri pe secunda, poate acoperi necesarul celor doua sate. De aceste utilitati vor beneficia, potrivit primarului Ioan Mangau, inclusiv cei 250 de tigani din Fildu de Sus, care in prezent alimenteaza cu apa dintr-o singura fantana. Nici celelalte doua sate ale comunei – Fildu de Jos (centrul de comuna) si Tetis – nu vor fi lasate… pe sec. In centrul de comuna, reteua de alimentare cu apa, existenta deja dar veche de 40 de ani, va fi reabilitata anul acesta din fondurile proprii ale primariei. 2010 este si anul in care Tetisul va fi alimentat in premiera cu apa in sistem centralizat.
Temen scadent: 2018
Investitia in alimentare cu apa si canalizare nu este un moft al primarului din Fildu. Pana in 2018 toate comunele cu peste 2.000 de locuitori vor trebui racordate la aceste utilitati, conform angajamentelor asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. In Salaj, doar un sfert dintre comune au reusit pana acum sa investeasca in sisteme de alimentare cu apa. Si mai dramatica este situatia in ceea ce priveste canalizarea, doar trei din cele 57 de comune din judet avand finalizata aceasta investitie.
Unde-i cap, este si apa si canalizare
Articole
Ministerul Dezvoltării a sistat noile deconturile din cauza datoriilor mari la „Anghel Saligny”. Proiecte blocate în toată țara
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că instituția nu va mai primi spre decontare facturi pentru lucrări executate până când se plătesc restanțele de peste 4 miliarde de lei. Este suma pe care Guvernul o are datorie către unitățile administrativ-teritoriale care au accesat fonduri prin programul național „Anghel Saligny”. Ministrul a subliniat faptul că Ministerul Dezvoltării nu va mai accepta alte facturi, până când această sumă nu va fi plătită. Plățile vor fi etapizate, în funcție de…
Mai mult...Zălăuanii își aleg din nou primarul, în luna mai. Prezidențialele, programate tot în mai
În prima ședință a Coaliției din acest an, desfășurată miercuri după amiază, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc în data de 4 mai, iar turul al doilea să se organizeze în 18 mai. „Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și…
Mai mult...