Odată cu majorarea salariului minim brut la 2.550 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022, și remunerația oferită zilierilor a crescut. Această majorare este conform legii privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri – Legea nr. 52/2011. Actul normativ prevede că remuneraţia brută primită de cei care exercită activităţi cu caracter ocazional trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară.

La salariul minim brut pe ţară de 2.300 de lei, remuneraţia minima orară a zilierilor a fost de 13,583  lei. La salariul minim brut pe ţară de 2.550 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.071/2021, remuneraţia orară minimă pentru zilieri creşte de la 13,583 lei pe oră la 15,239 lei pe oră.

Toți cei care angajează zilieri sunt obligați să menționeze acest lucru în Registrul naţional de evidenţă a zilierilor, chiar dacă raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar, se face numai prin „acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă a unui contract individual de muncă”.

Zilierii nu primesc vechime în muncă, dar cotizează pentru pensie

Activitatea de zilier nu se adaugă la vechimea în muncă sau la stagiul de cotizare în ani la pensie. Dar, din veniturile pe care le primeşte acesta, 10 la sută i se rețin ca impozit pe venit, dar și constribuția la asigurările zociale. Aceste taxe se rețin dacă zilierul este înregistrat în Registrul zilierilor.

Plata acestor contribuții îi conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, dar nu îi conferă și calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Neavând această calitate, nu va putea primi concedii medicale pentru accidentele de muncă sau pentru boli profesionale.

Pentru a avea acces gratuit în spitalele de stat, zilierul se poate asigura opţional la sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi plata contribuţiilor aferente, ulterior, încheind un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate de care aparţine.