Romania absoarbe greu fondurile europene, iar banii alocaţi de Uniunea Europeană trec pe langă noi, se duc pe apa sambetei. Se dau bani pentru aproape orice şi nu suntem in stare să ii luăm. Aşa cum arată Carta Albă editată anul acesta de prefectură, Sălajul a atras sub 14 la sută din banii la care a avut acces. Soluţia propusă de Ministerul Muncii este ca angajaţii instituţiilor care se ocupă de proiecte să fie stimulaţi cu 75 la sută din salariu ca să facă treabă mai bună. E bună masura? Porneşte de la o premisă corectă? Cei care lucrează la proiecte sunt suficient de buni să reuşească să atragă fonduri cu proiectele lor? Cineva a avut ideea de a atrage bani europeni cu care sa-i instruiască pe jurnalişti să stea cu ochii pe instituţiile responsabile cu atragerea de fonduri europene. A reuşit şi a cheltuit bani euro-peni pentru asta. Cel puţin a atras bani europeni cu care a explicat jurnaliştilor că statul trebuie ţinut sub presiune ca să facă treabă, că statul este subordonat cetăţeanului şi presa trebuie să-i transmită presiunea publicului, pentru că „statul este rezultatul inţelegerii sociale dintre indivizi şi nu poate fi mai deştept decat noi”. Că statul nu este deştept e lucru dovedit cu prisosinţă la noi, şi o idee bună ar fi să incerce să atragă intai şi intai bani europeni să se instruiască. Să ceară in primul rand bani europeni cu care să inveţe cum să ceară bani europeni, să guverneze des-chis, să colaboreze cu cetăţeanul, să nu cheltuie anapoda in contracte cu firme căpuşă şi… ar mai fi o mie de lucruri pe care ar trebui să le facă inainte să facă praf banii contribuabililor.
Un stat nu suficient de deştept
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...