Conducerea IPJ Salaj ii scoate la munca suplimentara cu de-a sila, din lipsa de personal
rn
Politistii salajeni membri de sindicat s-au reunit vineri (16 februarie) in prezenta liderului la nivel national al sindicatului SNPPC, cel mai mare sindicat din Politia Romana, sa dezbata situatia in care s-a ajuns privitor la salarizare dupa masurile luate de guvernul PSD prin Legea salarizarii si transferul contributiilor sociale la angajat, dar si despre programul de lucru suplimentar neplatit.
rn
Asadar, alaturi de Dumitru Coarna si de trezorierul general Claudiu Staicu, politistii sindicalisti salajeni au constatat ca aproximativ 20-25 la suta din politistii de la Inspectoratul de Politie Judetean Salaj au avut in ianuarie scaderi salariale cumprinse intre 10 si 30 la suta fata de salariul din decembrie. Restul politistilor au primit cel mult salariul ca si in decembrie. Au fost si situatii in care unii angajati au avut cativa lei in plus. Cei care au primit salariile scazute sunt cu precadere politisti de judiciar, politistii de rural si cei de la criminalistica.
Potrivit liderului sindical SNPPC filiala Salaj, Victor Bighe, in 24 martie, la Bucuresti va avea loc cel mai mare protest, cu participarea a peste 10.000 de politisti, inclusiv din Salaj. SNPPC are peste 40.000 de membri si are filiale în toate judetele.
Tot Victor Bighe ne-a declarat ca in acest moment se discuta oportunitatea unui protest al politistilor in Salaj.
rn
Sporul de permanenta s-a facut nevazut
rn
S-a ajuns in situatia aceasta din cauza ca prin aplicarea noi Legi a salarizari a fost eliminata plata pentru sporul de permanenta la domiciliu, care era in cuantum de 40 la suta din salariu. Concret, politistii care primeau acest spor de permanenta erau la dispozitia Inspectoratului, nu aveau voie sa paraseasca localitatea de domiciliu si trebuia sa fie gata pentru a interveni in orice situatie si moment, fie zi sau noapte. Legea salarizarii exclude insa plata sporului pentru permanenta.
Sindicalistii au cerut conducerii IPJ Salaj reorganizarea planului de lucru, pe ture sau schimburi, in asa fel incat politistii sa nu mai fie nevoiti sa faca permanenta, pentru ca nu sunt platiti.
rn
Inspectorul sef ordona subalternilor
sa munceasca in folosul comunitaii
rn
Saptamana trecuta, inspectorul sef al IPJ Salaj, Aurel Stirb, a dat o dispozitie privind programul de lucru in anul 2018, prin care acesta este mentinut la fel ca si in 2017. Politistii sunt revoltati, considerand ca sunt practic obligati sa faca munca voluntara.
Potrivit presedintelui SNPPC, Dumitru Coarna, IPJ Salaj este primul inspectorat care da aceasta dispozitie. „n foarte multe judete, o astfel de dispozitie nu s-a dat inca, iar in altele s-a reusit reorganizarea activitatii pe ture sau schimburi.
Potrivit sindicalistilor, explicatia insprectorului sef al IPJ Salaj pentru ca nu a reorganizat activitatea pe ture sau schimburi a fost aceea ca nu are personal suficient. Sindicalistii fac acum calcule si spun ca vor ataca in vreun fel aceasta dispozitie, considerata de ei ilegala.
Referitor la situatia creata, conducerea IPJ Salaj a transmis un comunicat ziarului nostru, in care spune ca a chemat sindicalistii la consultari, insa acestia nu au avut propuneri concrete pentru reorganizarea activitatii, astfel ca s-a dispus sa se munceasca la fel ca anul trecut, chiar daca legea nu mai permite acordarea sporurilor.
"In conformitate cu Dispozitia IGPR 123/2012, art 7 programul de lucru pentru politistii din cadrul structurilor de ordine publica se stabileste, conform reglementarilor in vigoare, prin dispozitia inspectorului sef, la propunerea sefului politiei municipale/ orasenesti/ sectiei de politie rurala, dupa consultarea reprezentantilor C.N.P si organizatiilor sindicale reprezentative. In acest sens, prin adresa nr. 136.996/05.01.2018, conducerea inspectoratului a solicitat propuneri de la structurile enumerate mai sus, raspunsurile formulate, in unanimitate, dupa consultarea politistilor, solicitau mentinerea programului de lucru pentru mediul rural, similar anului 2017, respectiv 8.00-16.00, 14.00-22.00, iar pe timpul noptii, precum si in zilele de sambata, duminica, sarbatori legale si zile libere declarate nelucratoare interventia la evenimentele sesizate se realizeaza de la domiciliu. Propuneri de mentinerea a aceluiasi program de lucru au facut si sefii serviciilor operative din cadrul inspectoratului si a subunitatilor teritoriale, „ntrucat din cauza lipsei de personal, nu se poate organiza serviciul pe trei schimburi sau in ture. Structurile de ordine publica din meriul urban lucreaza in trei schimburi de cate 8 ore. Reprezentantii sindicatelor politistilor din Salaj au fost invitati la sedintele Consiliului de Conducere al inspectoratului in cadrul carora s-a pus in discutie programul de lucru pentru anul 2018. Desi nu au fost de acord cu propunerile sefilor de servicii/ subunitati/ sectii de politie rurala, liderii sindicali nu au prezentat puncte de vedere viabile sau alternative la programul propus, care sa poata fi puse in aplicare, tinand cont de deficitul de personal existent la nivelul IPJ Salaj. Apreciem ca organizarea programului de lucru in acest fel asigura interventia prompta a politistilor atat la sesizarile prin apelul unic de urgenta 112, cat si la celelalte evenimente grave ce se produc pe raza de competenta", semneaza seful IPJ Salaj, Aurel Stirb.