Preţurile la alimente aproape s-au dublat din 2005 pană in prezent. Preţul motorinei a crescut şi el cu 40 la sută. Colac peste pupăză, salariul unui sălăjean este cu aproape 30 la sută mai mic decat media pe ţară.
Creşterea preţului la grau a dus la creşterea preţului painii. In 2005 o tonă de grau panificabil costa 500 de lei. In 2008 preţul a crescut cu 60 la sută pană la valoarea de 800 de lei. In prezent, preţul tonei de grau panificabil incepe de la 1.300 de lei. Preţul cărnii de porc a suferit de asemenea o creştere constantă in ultimii 6 ani, de la preţul de 4-6 lei in 2005, pană la 6-10 lei in prezent pentru kilogramul de carcasă de porc. Preţul mediu al laptelui aproape s-a dublat in perioada 2005-2011. Acum şase ani preţul mediu al unui litru de lapte era de doi lei, in 2008 a ajuns la trei lei, iar in prezent este de aproximativ 3,4 lei. Cartofii se vindeau in 2005 cu un leu kilogramul, pentru ca in luna martie a acestui an să coste de la 2,2 lei in sus. Dacă in luna martie din 2010 puteai să cumperi peste 1.300 de kilograme de cartofi cu salariul mediu net al unui roman, in aceeaşi lună a anului curent abia puteţi cumpăra 600 de kilograme, potrivit businessday.ro. Sălăjenii, insă, au un salariu mediu net cu puţin peste 1.000 de lei, cu aproape 30 la sută mai mic decat media pe ţară.
Din 2005 pană in prezent, inflaţia a crescut in medie cu 6 procente anual. Datorită inflaţiei şi preţurile bunurilor şi serviciilor au crescut cu acelaşi procent. Creşterea salariilor n-a ţinut pasul cu inflaţia. Acestea au crescut in perioada octombrie 2005 – februarie 2011 de la 742 de lei pană la 1043 de lei, nesemnificativ, comparativ cu rata inflaţiei.
Plătim mai mult şi pentru apă, gaze şi energie electrică. De luna viitoare, apa şi canalizarea se vor scumpi cu peste 10 procente. Sălăjenii vor plăti aproape 3 lei pentru metrul cub de apă şi cu un leu mai mult, respectiv 2,54 lei pentru apa canalizată. Scumpirea apei şi canalizării le aduce sălăjenilor facturi mai mari in medie cu 13 lei.
Coşul zilnic rămane gol
Preţul carburantului ne afectează atat direct, pentru un plin de motorină plătim de la 250 de lei in sus, cat şi indirect pentru că o creştere a preţului carburantului se reflectă automat in preţurile alimentelor, electronicelor, materialelor de construcţii şi in general a transportului. In ultimii şase ani se observă o creştere constantă a preţului motorinei şi benzinei. Dacă in 2005 plăteam trei lei pe litrul de motorină şi 3,4 lei pentru benzină, in 2008 preţul carburanţilor s-a majorat cu aproximativ un leu, motorina şi benzina costau 4,12, repectiv 4,30 lei. Aceeaşi creştere s-a produs şi intre 2008 şi 2011, in prezent litrul de motorină costă 5,4 lei, iar unul de benzină 5,6 lei.
Cheltuim in medie lunar 75 de lei doar pentru paine şi 50 de lei pentru lapte. Pentru o roşie, 200 de grame de carne şi 200 de grame de branză cumpărate zilnic, plătim 240 de lei intr-o lună. 275 de lei plătim pentru apă, curent, gaze şi tv. Dacă mergem cu maşina 10 kilometri pe zi pană la serviciu şi inapoi, scoatem lunar din buzunar 125 de lei pentru combustibil, asta dacă nu mai facem şi alte drumuri cu maşina. Dacă facem un calcul, din salariul mediu al sălăjeanului de 1043 de lei, după cheltuielile de mai sus, rămanem cu 278 de lei pană la salariul următor. In caz că mai avem şi o rată la bancă, salariul este de departe insuficient.
Un salariu nu este suficient pentru supravieţuire
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...