Vineri seara, într-o atmosferă elegantă, în prezența a numeroși oameni de cultură, scriitori, profesori, reprezentanți ai administrației și ai instituțiilor sălăjene, am asistat la un eveniment cu adevărat remarcabil.
Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, un sălăjean excepțional, a cărui reputație a depășit demult granițele țării, a fost onorat așa cum se cuvine și acasă, în cadrul unui eveniment în premieră.
Profesor universitar doctor academician Octavian Lazăr Cosma, din Treznea, a primit titlul de Cetățean de Onoare. Este prima distincție de acest fel pe care o acordă Consiliul Județean Sălaj.
“Județul nostru trăiește, astăzi, o zi memorabilă, o zi în care acordăm titlul de Cetățean de Onoare domnului academician profesor universitar doctor Octavian Lazăr Cosma. Transformând tragicul copilăriei în excelență și pasiunea în meserie, domnia sa a cucerit, de-a lungul vieții, vârf după vârf, devenind un adevărat model în domeniul muzicologiei. Știința domnului academician s-a construit pas cu pas, pe nisipurile mișcătoare ale incertitudinilor și încercărilor pe care viața i le-a pus în cale. Fără a se abate de la drumul drept al credinței și învățăturii, acestea l-au îndârjit și l-au făcut un învingător. Prin evenimentul de astăzi oferim încă o recunoaștere publică a faptului că domnul Octavian Lazăr Cosma se înscrie în pleiada de oameni mari pe care județul Sălaj i-a dat de-a lungul timpului”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, în cadrul festivității în care i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, domnului Octavian Lazăr Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul muzical şi al activităţii didactice în învăţământul universitar.
Titlul de Cetățean de Onoare al județului se acordă în semn de apreciere față de personalitățile marcante care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze cu cel al județului nostru.
“Trăiesc un moment de mare emoție, aflându-mă în acest moment, la această răscruce de vânturi, când eu, trezneanul – care am avut o viață foarte dramatică și care am fost nevoit să trăiesc pe alte meleaguri decât cele în care m-am născut – revin cu multă satisfacție între iubiții mei conjudețeni (…) Sunt impresionat de gestul pe care Sălajul mi-l oferă la senectute și trebuie să relev aportul deosebit în această direcție al președintelui Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu. Vă mulțumesc tututor care ați venit să fiți alături de mine, mulțumesc și mai mult organizatorilor care au înțeles ce reprezint și mi-au creat un moment de satisfacție expresă în anii pe care îi traversez”, a afirmat, la rândul său, domnul academician Octavian Lazăr Cosma.
În amintirea acestui important moment, domnia sa a plantat un tei lângă Monumentul Martirilor din localitatea natală, Treznea.
Reputat muzicolog român și membru al Academiei Române, domnul Octavian Lazăr Cosma s-a născut în 15 februarie 1933, în localitatea sălăjeană Treznea, părinții săi, învățătorii Aurelia și Lazăr Cosma (școala din localitate poartă numele celor doi martiri) fiind asasinați în masacrul de la Treznea, din septembrie 1940.
Doctor în muzicologie la Conservatorul de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, domnul Octavian Lazăr Cosma a urmat o carieră didactică la Universitatea Națională de Muzică din București, în perioada 1959-2014, unde a coordonat teze de doctorat și a susținut cursurile de muzicologie și istoria muzicii românești.
Între anii 1977-1985, a fost șeful Catedrei de muzicologie a universității, fiind primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzicii. În calitate de autor, a publicat peste 33 de volume de studii și numeroase articole de specialitate în reviste naționale și internaționale.
A fost secretar, vicepreședinte și președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este primul cercetător care a realizat o istorie extinsă a creației muzicale și a vieții muzicale de pe teritoriul României, precum și inițiator al Simpozionului Internațional de Muzicologie din cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.
Felicitări administrației județene pentru că a ales să onoreze un sălăjean care ne face cinste peste hotare și pe care poate prea puțini dintre noi îl cunoaștem, și, mai ales, pentru inițiativa de a ni-i prezenta pe oamenii cu adevărat valoroși ai Sălajului.
În categoria “Eveniment de excepție” patronat de cântărețul șef de județ, trebuie trecut și angajarea unui hodorogit general pe un post călduț , de unde va mai primi un câștig frumos pe lângă celelalte două la fel de nesimțite. Și asta fără nici o rușine din partea cântărețului, ajuns dintr-o greșeală șef.
Sa-l tucati in dos toti pe cantaret!