La Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate. Procurorii bănuiesc că mai mult de jumătate au fost “vaccinate la chiuvetă“
Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, condus de procurorul sălăjean Bogdan Chiș, continuă reținerile în cazul certificatelor false de vaccinare.
În 24 noiembrie, alte trei persoane au fost reținute. E vorba despre o asistentă în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată, și încă două persoane, fără calitate specială, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.
Potrivit procurorilor, cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea, implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare și cei interesați de obținerea acelor certificate false. Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate.
Din probele administrate a reieșit că, în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021, supusă analizei procurorilor până în acest moment, la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate.
Procurorii bănuiesc însă că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.
Adeverințele de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture, când restul personalului accepta comportamentul acestora sau nu acorda atenție activității lor.
În cursul zilei de 16 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii au efectuat percheziții domiciliare în 13 locații, situate pe raza județelor Bihor și Satu Mare, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Au fost reținute atunci cinci persoane, doi registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, o asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, o asistentă medicală în cadrul Direcției de Sănătate Bihor și o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.
La perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie, au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.
Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, precizează procurorii.
Serviciul Teritorial Oradea al DNA este condus, din luna ianuarie a acestui an, de sălăjeanul Bogdan Chiș. Înainte de a fi delegat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pe funcția de procuror șef al DNA Oradea, Bogdan Chiș a fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Sursa foto: PortalSM
In Zalau n-a fost in stare sa destructureze reteaua angajarilor pe pile de la stat. Bine ca destructureaza cate ceva prin alte orase.