O echipă de arheologi din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău a făcut o descoperire de excepție în urma săpăturilor preventive de la Pericei – un personaj de rang înalt din perioada medievală, posibil un membru important al familiei Bathory, ramura de Pericei.

Resturi funerare medievale reînhumate

Cei doi arheologi care au făcut săpăturile cu caracter preventiv în situl arheologic de la Pericei, Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, au descoperit, în 19 mai, resturile funerare reînhumate ale unui personaj de sex masculin depus într-un sicriu de plumb, alături de un bogat inventar arheologic care ar putea indica un personaj de rang înalt din perioada medievală.

”Este vorba despre resturile funerare reînhumate ale unui personaj de sex masculin, concluzie preliminară pe care o avem datorită inventarului funerar. Inventarul arheologic descoperit în groapa în care a avut loc reînhumarea constă în oase ale scheletului uman peste care au fost depuse cu grijă artefacte spectaculoase ca formă și utilitate: coif, armură, sabie, cuțit de luptă, buzdugan, pinteni. Tot acest inventar arheologic a fost protejat de sicriul din plumb al defunctului, sicriu care s-a deformat din vechime din cauza greutății solului și a intervențiilor ulterioare”, a explicat dr. Dan Băcueț-Crișan, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Se încearcă identificarea nobilului de la Pericei

Cei doi arheologi, Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, au făcut descoperirea în zona corului unei foste biserici medievale, ale cărei fundații au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din anul 2020. Potrivit arheologului Dan Băcueț, biserica medievală de la Pericei a fost distrusă în urma invaziilor turcești din anii 1658 și 1660, invazii care au afectat și satul medieval Pericei.

”În prezent, în localitatea Pericei funcționează o biserică aparținând ritului Reformat, a cărei construcție a început în anul 1668. Biserica aceasta a fost construită în mai multe etape, zidurile fiind ridicate cu piatră spoliată din ruinele vechii biserici identificată în anul 2020.  Documentele medievale vorbesc despre o curia nobiliară care a existat în hotarul satului Pericei, aflată în proprietatea unei ramuri de Pericei a familiei nobiliare Báthory. Tot în documente este menționată la Pericei și o capelă a acestei familii. Deocamdată, urmele și locația acestei curia nu au fost identificate arheologic. În actuala biserica reformată din Pericei se  află și două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) spoliate din vechime din ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020. Cele două lespezi funerare care redau doi defuncți de sex masculin, întinși pe spate, îmbrăcați în armuri de cavaleri, au aparținut unor membri ai familiei Báthory, ramura de Pericei. Acest fapt este argumentat de prezența pe cantul unuia dintre gisanți a blazonului familiei Báthory. Din punct de vedere cronologic, lespezile funerare respective au fost atribuite finalului secolului al XVI – lea” , spune Dan Băcueț- Crișan.

În ceea ce privește elementele reînhumate identificate în acest an în luna mai, caracteristicile cu totul aparte indică fără discuție un personaj de rang înalt, un membru al elitei nobiliare locale.

”Deocamdată nu pot fi emise concluzii ferme privind descoperirea respectivă deoarece inventarul arheologic rezultat se află în curs de studiere/prelucrare, însă, cel puțin la nivel teoretic, nu poate fi exclusă posibilitatea unei legături între aceasta și familia Báthory, ramura de Pericei”, explică arheologul.