Un proiect imobiliar ce urmează a fi realizat pe strada Tipografilor din Zalău, lângă sediul DSVSA Sălaj, stârnește nemulțumiri în rândul unor cetățeni. Doi zălăuani au cerut administrației locale să revoce hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru acest obiectiv. Investitorul, Ansamblul BVA Design SRL, are în plan să ridice o clădire ce va adăposti spaţii comerciale, magazine de prezentare, magazine alimentare sau mixte, spaţii de alimentaţie publică, restaurante, cafenele, birouri și locuințe, la etajele superioare.
Petenţii Szilagyi Szabolcs şi Negrean Ştefan-Daniel, prin avocat Chinceş Alexandru Bogdan, au înregistrat plângerea prealabilă în luna martie, la Primăria Zalău, solicitând revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 276 din 30 septembrie 2021 privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcţiuni mixte, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile şi pietonale, căi de acces, amenajare spaţii verzi, împrejmuire teren, realizare branşamente utilităţi, operaţiuni cadastrale/notariale ”, pe strada Tipografilor nr. 5.

În plângerea prealabilă de aproape 40 de pagini, aceștia susțin că ar fi fost încălcate o serie de prevederi legale privind protecția mediului, obligativitatea asigurării unui spațiu minim de unei suprafețe minime de spațiu verde, depășirea nelegală a indicilor CUT şi POT maxim admişi pentru zonele destinate construirii de locuinţe sau construirii de clădiri mixte de locuire şi servicii, încălcarea avizului de oportunitate referitor la numărul locurilor de parcare necesare, lipsa studiului geotehnic, indicarea prin PUZ a unui drum de acces din Aleea Movileştilor ce în realitate, spun ei, nu există şi lipsa oricărei reglementări referitoare la natura juridică a acestui teren pe care ar urma să aibă loc o extindere a Aleii Movileştilor sau la investiţiile necesare pentru asigurarea accesului auto pe acest teren şi la entitatea care urmează să suporte cheltuielile aferente investiţiei, derogarea nejustificată şi nemotivată de la prevederile PUG 2010 Zalău, privind amplasarea clădirilor faţă de limitele parcelelor/unele faţă de altele, depăşirea regimului maxim de înălţime prin raportare la înălţimea clădirilor învecinate.

Pe parcelele învecinate, nu sunt clădiri cu regim de înălţime D+P+E, întrucât terenul studiat prin PUZ-ul în cauză se învecinează la strada
Tipografilor pe partea dreaptă cu sediul D.S.V.S.A. Sălaj, cu regim de înălţime P+2E+M, şi pe partea stângă cu o clădire sediu firmă cu regim de înălţime P+E+M, iar la Aleea Movileştilor se învecinează pe partea dreaptă cu teren liber iar pe partea stângă cu un drum de acces.

“Deci nu se depăşeşte regimul mediu de înălţime permis. Insă (…) această depăşire se referă la cazurile în care se emite autorizaţie de construire fără a se elabora un plan urbanistic zonal. (…) fac excepţie construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii. Mai mult de atât, parcela face parte din UTR ISP2 – subzona instituţii şi servicii de interes public existente situate în exteriorul limitei construite protejate, conform PUG Zalău 2010, unde prin Regulamentul Local de Urbanism se impune ca înălţimea maximă a clădirilor să se stabilească prin PUZ/PUD”, scrie în plângerea prealabilă.

De cealaltă parte, după ce a analizat cele reclamate, Primăria Zalău consideră criticile petenților ca fiind neîntemeiate.

De altfel, în ședința de Consiliu Local de marți, 19 aprilie, consilierii locali au respins, cu 17 voturi pentru și 4 abțineri, solicitarea de revocare a HCL nr. 276/30.09.2021 privind aprobarea documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcțiuni mixte, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, căi de acces, amenajare spații verzi, împrejmuire teren, realizare branșamente utilități, operațiuni cadastrale/notariale”, strada Tipografilor nr. 5, beneficiar Ansamblul BVA Design SRL.

Un alt proiect imobiliar care prevedea tot ridicarea unei clădiri de spații comerciale și locuințe, în zona Mimoza, peste drum de Lidl, a rămas momentan în coadă de pește, după ce locatarii din zonă s-au opus vehement acestei investiții, pe motiv că le-ar reduce locurile de parcare și i-ar lăsa fără spațiu verde.