60 de bolnavi cu dizabilitati psihice de la Castelul lui Wesselenyi din Jibou se vor muta in „casa noua”.
In aceste zile se finalizeaza lucrarile de constructie a noului centru social pentru neuropsihici din urbea de la Somes. Beneficiarii investitiei, derulate cu fonduri de la Consiliul Judetean sunt 60 de asistati care au fost institutionalizati pana acum in Castelul Wesselenyi (Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica). Mutarea lor in noua cladire de pe strada Stejarilor a fost impulsionata de faptul ca imobilul a fost revednicat. Pana la data la care cladirea a fost cumparata de judet de la proprietar (cu 200.000 euro) s-a cheltuit pe chirie (pe sase luni si jumatate) 1, 2 miliarde de lei.
Noul sediu va oferi un climat deosebit pentru asistati, care nu vor mai fi nevoiti sa stea cate 10-15 in camera, ca si in castel, ci doar doi sau trei. In spatiul nou creat bolnavii vor avea la dispozitie sali de terapie, de consiliere, de petrecere a timpului liber, pentru vizitele membrilor familiei, cabinet de kinetoterapie.
La castel, in corpul de cladire modernizat si modulat recent vor mai ramane doar 15 persoane, care se pot recupera usor din punct de vedere medical, si care pot fi supravegheate cu personal restrans. Acestea vor derula activitati gospodaresti la gradina casei protejate precum si in atelierele de tamplarie si tesatorie.
IN DOI ANI OPT PACIENTI EXTERNATI
In vecinatatea centrului de pe str. Stejarilor, in urma cu doi ani s-a finalizat o cladire similara, mai mica, cu doar 42 de locuri. Aceasta gazduieste in prezent 42 de bolnavi cu handicap sever, proveniti tot de la Castel (din Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica). Fondurile necesare realizarii acestei cladiri au fost asigurate prin Program PHARE, in suma de 800.000 euro, precum si prin contributia judetului, 256.000 euro. Dupa cum a apreciat Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, „noile conditii oferite asistatilor au dus la o evolutie a starii lor de sanatate simtitor mai buna, datorita careia, in anul 2008 au putut fi reintegrati in familii 3 pacienti, iar anul trecut 5, fata de unul pe an (sau niciunul) cand erau cazati la castel”.